Vertigo Quintet

Vertigo Quintet je česko-slovenské seskupení mladých a velmi nadějných jazzmanů, pocházejících převážně z líhně pražské Jazzové konzervatoře Jaroslava Ježka. Dle vlastního vyjádření se vzájemně sešli, přestože se podíleli na řadě dalších zajímavých projektů, aby ve Vertigu dělali hudbu, která je jejich srdci blízká.

vertigo_USP005.JPGVojtěch Procházka – piano

Narozen v roce 1981 v Praze. Studoval Vyšší Odbornou školu Jaroslava Ježka v Praze. V letech 1997 a 1998, během svého pobytu v Houstonu, v Texasu, členem Lamar HS Orchestra. Studoval klasickou interpretaci u Ivany Girsové, improvizaci u Stanislava Máchy a Davida Dorůžky a skladbu u Karla Růžičky st. Spolupracuje s významnými osobnostmi jako jsou David Dorůžka (CZ/FR), Karel Růžička jr. (CZ/USA), Petr Zelenka (CZ/FR), Jaromír Honzák (CZ). V roce 2004, jako člen Daniel Šoltis tria, získal na soutěži “Junior Jazz“ ocenění „Nejlepší jazzová skupina roku 2004″. Je lídrem sextetu věnovaného Theloniu Monkovi „Thelonica“ a také Vojtěch Procházka Tria/Quartet. V roce 2007 spolupracoval na cd Dua “Tarafuki“ Auris. V současné době studuje hudební akademii v Paříži.

vertigo_USP004.JPGOskar Török – trumpeta

Narozen v roce 1980 v Humenném. Studoval konzervatoř v Bratislavě, Košicích a Vyšší Odbornou školu Jaroslava Ježka v Praze. Spolupracoval s mnoha osobnostmi české i zahraniční hudební scény, jako jsou Matúš Jakabčic (Slovensko), Pavel Fajt (Česká Republika), Rich Perry (USA), Ingrid Jensen (Canada), David Dorůžka (CZ/FR), Petr Zelenka (CZ/FR), Jaromír Honzák (CZ). Je členem skupin NUO, MUFF, Zuzana Dumková Band, Ondřej Štveráček Quintet. Od roku 2005 je členem hudebního seskupení OPEN SEXTET, se kterým se zúčastnil prestižního jazzového festivalu v Montreux (Švýcarsko). V roce 2007 spolupracoval na cd Dua “Tarafuki“ Auris.

vertigo_USP001.JPGRastislav Uhrík – kontrabas

Narozen v roce 1980 v Prešově. Studuval Kozervatoř a také Vyšší Odbornou školu Jaroslava Ježka v Praze. Spolupracoval s řadou osobností české i zahraniční hudební scény jako je Naj Ponk (CZ), David Dorůžka (CZ/FR), Ingrid Jensen (Canada), Rich Perry (USA)Petr Zelenka (CZ/FR). V roce 2003, jako člen Daniel Šoltis tria, získal na soutěži “Junior Jazz“ ocenění „Nejlepší jazzová skupina roku 2003″ a jako člen Tria Beaty Hlavenkové získal stejné ocenění i v roce 2005. V současné době je členem kapel : Lenka Dusilova Band, Lanugo, Radek Zapadlo Trio.Od roku 2005 je členem hudebního seskupení OPEN SEXTET, se kterým se zúčastnil prestižního jazzového festivalu v Montreux (Švýcarsko) V roce 2007 spolupracoval na cd Dua “Tarafuki“ Auris. V současné dobe je studentem Jazzové Akademie v Katowicích.

vertigo_USP002.JPGDaniel Šoltis – bicí

Narozen v roce 1982 v Košicích. Studoval konzervatoř v Košicích a Vyšší Odbornou školu Jaroslava Ježka v Praze. Od vzniku kapely působí nejenom jako bubeník ale také jako její manager a zástupce. Spolupracoval s řadou osobností české i zahraniční hudební scény jako je David Dorůžka (CZ/FR), Petr Zelenka (CZ/FR), Jaromír Honzák (CZ), Felix Slováček (CZ), Karel Růžička jr. (CZ/USA), Grzegorz Nagorski (PL), Ed Partyka (USA), Ingrid Jensen (Canada), Rich Perry (USA) V roce 2003, jako člen Daniel Šoltis tria, získal na soutěži “Junior Jazz“ ocenění „Nejlepší jazzová skupina roku 2003“ a také ocenění „Sólista roku 2004″ na stejné soutěži. Je členem kapel : Radek Zapadlo Trio a kapely Lenky Dusilové. Také vystupuje jako host a spolupracuje s -123Minut. Od roku 2005 je členem hudebního seskupení OPEN SEXTET, se kterým se zúčastnil prestižního jazzového festivalu v Montreux (Švýcarsko). V roce 2007 spolupracoval na cd Dua “Tarafuki“ Auris. V současné době je studentem Jazzové Akademie v Katowicích.

vertigo_USP003.JPGMarcel Bárta – tenor, alt, soprán saxofon, basklarinet

Narozen v roce 1974 v Mariánských Lázních. Po studiu klasické hudby na konzervatoři v Plzni, obor klarinet, dotsal první jazzové angažmá jako altsaxofonista v kontrabandu Milana Svobody, se kterým provázel řadu známých jazzových hudebníků jako je James Moody (USA), Tony Lakatos (Hungary), Victor Mendoza (USA), Zbigniew Namysłowski (PL). Ve stejném období účinkoval v kapele Radka Krampla Vibe Fantasy, Gustav Brom Big Band, založil vlastní formaci Muff a stal se stálým členem Zuzana Dumková Band. Dále spolupracoval: Andrea Keller (Australia), Rich Perry (USA), Ingrid Jensen (Canada), Demian Cabaud (Argentina), Neil Ochoa (Venezuela). V roce 1995 získal stipendium na Berklee College of music. Marcel Bárta hrál a nahrával mimo jiné s Orchestrem Gustava Broma, s Kontrabandem Milana Svobody či se zpěvačkou Zuzanou Dumkovou, Vladimírem Václavkem, Gumbo, Lanugo, Baterky, Toxique, Triny, Divadlo Vizita, David Dorůžka, Tara Fuki, Karel Růžička, Jaromír Honzák… Podílel se na scénické hudbě k divadelní performanci NUDE ANTS – André Jolles a Irina Andreeva (Teatr Novogo Fronta). V roce 2005 se zúčastnil s kapelou Open Sextet (Beata a Patrik Hlavenkovi) soutěže prestižního jazzového festivalu v Montreaux kde získali první cenu. V současné době je členem kapel: NUO (CD: NUO – Arta 2004, DIXIE AND THE GANG – Amplion 2007), Zuzana Dumková Band (BALANCE – Ampilon 2007), Petr Zelenka Quartet, Face Of The Bass, Tomáš Hobzek Quartet, Vertigo Quintet (VERTIGO QUINTET – Amplion 2005, LIVE U STARÉ PANÍ – Ampilon 2006, VERTIGO QUINTET & DOROTA BAROVÁ – Animal Music 2008) a hraje také v duu s violoncellistkou a zpěvačkou Dorotou Barovou.

Dorota Barová – violoncello, zpěv

Kariéru zpívající violoncellistky započala krátce po absolvovaní ostravské konzervatoře (obor hra na violoncello, 1989–95). Dva roky působila v hudebním seskupení kytaristy Tomáše Maňase Lippany, komponovala a sama interpretovala hudbu k Francouzskému divadlu FF MU v Brně (1996–98). V letech 2000–02 hrála v kapele Jiřího Hradila Chorchestr (funky-beat-jazz). Od roku 2002 – 2006 hrála s kapelou Jiřího Starého Asyl Akt (electro-acoustic-trip). V letech 2004 – 2007 byla hudebním dramaturgem brněnské jazzové kavárny PoDobrazy. V současné době paralelně s Tara Fuki vystupuje s kapelami Vertigo Quintet, Baterky, v duu se saxofonistou Marcelem Bártou a spolupracuje s brněnským divadlem Neslyším v představeních režisérky Zoji Mikotové. Za hudbu k divadelnímu představení Dům Hluchého (Dorota Barová a Zdeněk Kluka) byla oceněna třetí cenou Thalie v divadelní sezoně 2003. V roce 2006 zkomponovala a natočila hudbu k filmu « Marta » režisérky Marty Novákové. Discografie: TARA FUKI: “Piosenki do snu”, Indies Records 2001, CHORCHESTR: “Arabigbit”, Indies Records 2003, TARA FUKI : “ Kapka”, Indies Records 2003, ASYL AKT: “Houpačka”, Kapka Records 2004, TARA FUKI: „Auris“ , Indies Scope Records 2007, VERTIGO QUINTET: „Vertigo Quintet & Dorota Barová“, Animal Music 2008.