MILAN SVOBODA /1951/, hudební skladatel, dirigent, jazzový pianista. Milan Svoboda patří mezi přední osobnosti české hudební scény. Jako jazzový pianista a bandleader si získal velké mezinárodní renomé. Jeho tvůrčí záběr, jako skladatele a dirigenta, je velmi široký, od moderního jazzu přes muzikál, filmovou a scénickou hudbu až k soudobé hudbě vážné.

svoboda_milan.jpgNarodil se v roce 1951 v Praze. Je absolventem varhanního oddělení Konzervatoře v Praze, studoval muzikologii na Filosofické fakultě University Karlovy, kompozici na pražské AMU a jako stipendista působil v USA na Berklee College of Music v Bostonu.

V roce 1974 založil svůj první jazzový orchestr PRAŽSKÝ BIG BAND, který se významně zapsal do historie nejenom českého, ale i evropského jazzu. Jako dirigent stál později v čele Česko/Polského big bandu sestaveného ze špičkových sólistů zvučných jmen obou zemí. V 90 letech vedl kreativní jazzový orchestr KONTRABAND. V současné době opět diriguje obnovený PRAŽSKÝ BIG BAND v plném obsazení a pravidelně vystupuje s vlastním KVARTETEM. Se svými big bandy i v komornějších sestavách s kvartetem, v duu nebo jako SÓLISTA účinkoval téměř v celé Evropě i v zámoří, zúačstnil se mnoha jazzových festivalů a nahrál 27 GRAMOFONOVÝCH ALB pod svým jménem. Spolupracoval s řadou významných jazzových osobností, jako jsou např.: James Moody, Tony Lakatos, Aaron Scott, Phil Wilson, Sonny Costanzo, Victor Mendoza, Sigi Finkel, Jiří Stivín a mnoho dalších.

Jako SKLADATEL působí také v oblasti divadla, filmu a televize. Je autorem původního muzikálu podle románu Borise Viana „Pěna dní“ a celovečerního baletu „Mauglí“ pro Národní divadlo v Praze. Napsal hudbu k 70. divadelním hrám (14 inscenací v Národním divadle, např. Hamlet, Faust, Lev v zimě, Peer Gynt aj.), k deseti celovečerním filmům (např.Oznamuje se láskám vašim nebo Poslední motýl režiséra Karla Kachyni, Soukromé životy Dušana Hanáka nebo Den zúčtování Samuela Fullera), mnoha krátkým filmům a televizním inscenacím.

[pro-player width=’530′ height=’300′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=ptf4iWXHwDo[/pro-player]

Jako DIRIGENT a autor hudebního nastudování se podílel na velkých muzikálových projektech Pěna dní, Jesus Christ Superstar, Evita, Les Miserables – Bídníci.

Milan Svoboda v současné době také komponuje hudbu komorní a orchestrální určenou pro klasická tělesa, např. „Concerto grosso“ pro housle, klavír a smyčcový orchestr, „Svita z baletu Mauglí“ pro symfonický orchestr a spolupracuje s předními interprety z oblasti tzv. hudby vážné. Koncertoval a nahrával s orchestrem Virtuosi di Praga, houslistou Pavlem Šporclem, několikrát dirigoval Severočeskou filharmonii, Moravskou filharmonii Olomouc, jako sólista vystupoval s Talichovým komorním orchestrem, Pražskou komorní filharmonií a dalšími orchestry. K pravidelným hostům jeho Kvarteta patří cellista Jiří Bárta.

Jako hostující dirigent a skladatel je zván ke spolupráci se zahraničními jazzovými orchestry (např. KRO Hilversum Orchestra, Jugend Jazzorchester Sachsen, Big Band Dortmund) nebo k vedení big bandových a orhestrálních workshopů (Leverkusen Jazz Days, Jazz Akademie Dortmund, Musikhochschule Dresden). Roku 2006 se stal dirigentem a uměleckým vedoucím nového tělesa RUDOLFINUM JAZZ ORCHESTRA sestaveného z členů České filharmonie a předních jazzových sólistů.

Milan Svoboda také již několik let působí na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze jako profesor skladby a jazzové harmonie.

WEB: http://www.milansvoboda.com/