Beata Hlavenková

Pianistka, aranžérka a skladatelka BEATA HLAVENKOVÁ (nar.1978) studovala kompozici v oblasti vážné hudby na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. V roce 2004 absolvovala University of Massachusetts, v Amherstu, USA s Master’s degree v oboru „Kompozice, jazzová kompozice a aranžování“.

beata_hlavenkova.jpgV době svých amerických studií byla v roce 2003 vybrána na Betty Carter Jazz Ahead residenční program pro mladé skladatele a hráče v Kennedy centru ve Washingtonu D.C., kde se např. setkala s Curtisem Fullerem, Johnem Claytonem a dalšími.

V současné době má jazzové trio vlastní autorské hudby,kde spolupracuje s předním hráči jako je bubeník Pavel Bady Zbořil , Jiří Slavíček, Roman Vícha, kontrabasisté Rastislav Uhrík, Tomáš Liška. V říjnu 2005 vyhrála s triem (R. Uhríkem a R.Víchou) Jazz Junior 2005 “skupina roku a kompozice, aranžmá“.

V lednu 2009 se chystá natočit nové album společně s muzikanty sídlícími v New Yorku, jako je Ingrid Jensen, Jon Wikan, Matt Clohesy, Rich Perry atd. Album vyjde u Animal music Petra Ostrouchova a v dubnu proběhne turné k vydání desky.

Účinkovala v projektu „S‘aight“,na kterém se autorsky podílela s kytaristou,skladatelem Patrikem Hlavenkou; v roce 2004 vyšlo stejnojmenné album spolu s Jaromírem Honzákem, Danielem Šoltisem, Rostislavem Frašem.

Byla také zakládajícím členem tria Jaromíra Honzáka „Face of the bass“ spolu s Romanem Víchou, ve kterém působila v roce 2006.

V létě 2005 byla členkou vítězné formace „S’aight and Vertigo connection“ na prestižním mezinárodním festivalu v Montreux ve Švýcarsku. Tato sestava dále pokračuje příležitostnými koncerty pod názvem „Open Sextet“. V prosinci 2005, v rámci její české premiéry, jako hosté vystoupili přední světoví jazzmani, trumpetistka Ingrid Jensen a saxofonista Rich Perry; v roce 2008 znovu s Richem Perrym na Jazz Festu v Brně nebo v rámci mezinárodního rádiového přenosu EBU.

Její hudební aktivity sahají i za rámec jazzu a vážné hudby.

Zásadní je její spolupráce s Lenkou Dusilovou, se kterou hraje od roku 2005 a která vyústila velmi originálním projektem Eternal Seekers, na kterém se Beata podílela autorsky, hráčsky, aranžérsky spolu s Dusilovou a Clarinet Factory. Deska vyšla u Respektu v září 2008.

V roce 2006 vyhrála anonymní skladatelskou soutěž pořádanou Českým rozhlasem svoji skladbou „Jazvečík vo hmle za stľpom“ aneb „Monday Meeting“.

Spolupracovala na dvou deskách country hudebnice Věry Martinové, se kterou v roce 2006 odjela turné.

[pro-player width=’530′ height=’300′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=Vi06e1s907o[/pro-player]

Beata spolupracovala a spolupracuje se spoustou nejen jazzových hudebníků a seskupení, např. s Yvonne Sanchez, Katkou Šarkozi, Ondřejem Konrádem, Vertigo Quintetem, Davidem Dorůžkou, Benediktou, Toxique, Triny, Leonou Prokopcovou, Ondřejem Rumlem atd.

Významná Beatina práce spočívá v aranžování od malých seskupeni, přes big bandy po orchestry. V říjnu 2008 proběhl velký koncert jazzových formací v Rudolfinu, kde své trio rozšířila o Pražskou komorní filharmonii a L.Dusilovou. Sama kompozici a piano vyučovala na jediné a výhradně jazzově zaměřené škole, kterou je Vyšší odborná škola u Konzervatoře Jaroslava Ježka. V současné době učí na pobočce New York University v Praze.

S Patrikem Hlavenkou připravila osnovy pro první vysokoškolské studium jazzové hudby v Čechách, které by mělo být otevřeno v nejbližších letech na Janáčkově akademii muzických umění v Brně.

[pro-player width=’530′ height=’300′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=XnWWGdSDodQ[/pro-player]

Chystá se i česká premiéra její kompozice „Saxtetu“ pro klasický a jazzový saxofonový kvartet.

Na české jazzové scéně patří k nejžádanějším pianistům. Vedle klavíru, kde preferuje a spolupracuje se značkou Petrof, používá také Fender Rhodes piano a Korg Triton.

Beata má ráda hudbu Ingrid Jensen, Brada Mehldaua, Kurta Rosenwinkla, Wayne Shortera, Joni Mitchell,Herbie Hancocka, Take 6 nebo kompozice skladatelů Bély Bartóka, Arvo Pärta a Marie Schneider atd. Také hudbu Prince,Michaela Jacksona, Steely Dan, Sting atd.

WEB: http://www.beatahlavenkova.com/