Kniha: Bill Milkovski: Jaco

Kniha: Bill Milkovski: Jaco

Zajímavá kniha o legendární baskytaristovi Jaco Pastoriovi stojí skutečně za přečtení. Už proto, že i za jeho poměrně krátký život se stačil zapsat navždy do historie jazzu. Zemřel v necelých šestatřiceti letech, prakticky násilnou smrtí a letos by mu bylo pouhých třiapadesát let. Kniha obsahuje deset kapitol. Začíná Jaco: člověk a mýtus, další Jaco Američan a následují kapitoly s názvy Prvé roky ,Na ceste, Weather Report, World Of Mouth, Temné roky, Finále, Rekviem, Epilog a doplněna je i jeho diskografie.
(Vynímočný a tragický príbeh Jaca Pastoria, „najlepšieho basgitaristu na svete“.)

kniha_jaco.jpgPsát o tom, že Jaco byl nejen fenomenálním baskytarisou na bezpražcovou kytaru, že skvěle hrál i na kontrabas, netřeba. Pastorius nebyl jen tím fantastický technikem, ale skutečně všestranným hudebním talentem, který posunul vývoj muziky nejen ve hře na nástroj. O to tragičtější byl jeho celý život, kdy se po období, ve kterém se intenzivně věnoval drogám a alkoholu, začala jeho osobnost psychicky hroutit a on sám se stával pro své okolí nesnesitelným.

Knihy se mají číst a muzika se má poslouchat a ne o nich psát a proto doporučuji všem, protože obě knihy za to stojí. Podle slov Petry Konrádové, bude kzakoupení u i nás v Čechách. Ostatně podrobné, odborně fundované recenze od Petry Konrádové i Ondřeje Konráda si můžete přečíst v květnové čísle časopisu Harmonie.