MESHELL NDEGEOCELLO & A DIFFERENT GIRL (EVERY NIGHT)

Do Lucerna Music Baru přijela v pondělí 6.listopadu v rámci svého evropského turné baskytaristka a zpěvačka Meshell Ndegeocello spolu se svou kapelou v obsazení Oren Bloedow -kytara, Al „Boogie“ Carty – basová kytara, Charles Haynes – bicí a Gilmar Gomes – perkuse. Kapela měla mírné zpoždění, ale přece jen jsme se nakonec dočkali.

Meshell přišla na pódium v černém tričku a krátkých kalhotách s barevnými podkolenkami a hlavu jí zakrývala pletená čepice. Celkově působila dosti plaše, po celou dobu koncertu se spíše schovávala mezi muzikanty, než že by navazovala přílišný kontakt s publikem. I osvětlovači se měli prý tvářit nezúčastněně…Na rozdíl od minulého vystoupení v Praze přijela Meshell více zpívat než hrát, což myslím způsobilo menší zklamání v řadách předem neinformovaného publika (obzvláště baskytaristů ). Meshell sice baskytaru sebou přivezla, ale většinou hrála jen na počátku skladeb ( a to ještě zády k publiku). Al to potom dohrával – ale zato velmi dobře. Občas si zahráli některé pasáže i spolu (bohužel měli oba dosti podobný zvuk – no Meshell možná trochu horší…), takže se barevně i frekvenčně trochu překrývali.

Kapela jinak zněla velmi sehraně, ale celé představení se mi zdálo poněkud nesjednocené. Chvílemi mi hudba připomínala REM, chvílemi se přesouvala k tvrdším žánrům. Když si v polovině koncertu vyměnil Gilmar perkuse za akustickou kytaru, rázem jsme se dostali někam do Latinské Ameriky, Španělska…Velice vyvedené (i po zvukové stránce) bylo sólo na tamburínu. Jako host na poslední skladbu, tedy přídavek vytleskaný od lidí, přišla zpěvačka. Meshell odešla ještě v průběhu doznívání posledních tónů kapely.

Osobně bych tento koncert hodnotila jako průměrný, a mám z něho dosti smíšené pocity. Kdo zde byl ví své, kdo nebyl, tomu už to nemusí stejně vadit, protože čas nezastavíme ani nevrátíme. Tak co ještě dodat? Tento koncert měl být předzvěstí připravovaného alba, ale zazněly i starší věci jako například Free My Heart z alba Peace Beyond Passion. Ale každopádně si počkejme na nové CD a poté můžeme hodnotit znova. Určitě bude plné dobrých nápadů a pěkného zpěvu. Meshell, držíme Ti palce…

Článek napsala: Veru