Pavel Jakub Ryba &Mind The Step: Jazz na Hradě

Pavel Jakub Ryba &Mind The Step: Jazz na Hradě

Další z řady záznamů jazzových koncertů konaných na Pražském hradě pod záštitou pana prezidenta Václava Klause. Shodou okolností se při tomto koncertu křtil disk jiného basisty – Jiřího Mráze – se záznamem koncertu z téže řady.

Vydal: Multisonic 31 0665-2 531, 2005

Obsazení: Pavel Jakub Ryba: basová kytara, Petr Venkrbec: saxofon, Jiří Kollman: perkuse, Host: Bryan Corbett: trumpeta

Skladby: 1.Úvod-1:46,2.Ještě jsem to nedostala-11:32,3.Co pyje ta paní-13:46,4.Tough Talk-8:00,5.Smaller Wounds-6:31, 6.Topless-10:25, 7.Zítra bude líp-8:40, 8.Straight, No Chaser-9:21.
T.T.:70:03

pavel-jakub-ryba-mind-the-step-jazz-na-hradeTo, že česká jazzová scéna je líhní mimořádně kvalitních hráčů na basu je známo už pár desítek let a není snad ani třeba všechny vyjmenovávat. Pavel Jakub Ryba patří k té mladší generaci(1961) a na rozdíl od drtivé většiny svých předchůdců i kolegů hraje na elektrický nástroj. Díky exkluzivní spolupráci s firmou Warwick má instrumentář postavený přímo pro sebe. Jeho virtuozita je famózní, což dokládá i tento disk.

Repertoár koncertu je tvořen zejména skladbami pana kapelníka s výjimkou „Straight,No Chaser“ od T. Monka a „Tough Talk“ Joe Sampla. Rybův soubor Mind The Step tvoří ještě skvělý altsaxofonista Petr Venkrbec a hráč na perkuse Jiří Kollman.

Krest 1a.jpg Krest 2a.jpg

Tak jako na loňském disku „Morally Topless“, kam si Ryba pozval jako hosta Mika Sterna, i na tomto koncertu se objevuje hostující hudebník, tentokráte výborný anglický trumpetista, Bryan Corbett (skladby 3,4,6,8).

Krest 3a.jpg Krest 4a.jpg

Hudební projev, ať již původního tria či kvartetu s hostem, je bezvadný; Rybova sóla nenechají posluchače vydechnout. Ovšem i sólům Petra Venkrbce či Bryena Corbetta není co vytknout, jejich hra je naprosto suverénní.
Stejně jako minulý rok nechtěli posluchači přerovského jazzového festivalu soubor Mind The Step pustit z pódia, i zde se mi zdá oněch sedmdesát minut disku málo. Dávám 4 1/2 hvězdičky.