Lipa spieva Lasicu

Lipa spieva Lasicu

Peter Lipa je velice aktivní muzikant, a to nejen muzikant, ale i producent jazzových koncertů a dění na Slovensku i u nás. Hostuje na albech mladých muzikantů a jeho poslední deska, kterou vytvořil, je stejně jako ty předchozí opět o něčem vypovídající, a to především po textové stránce, kde použil Peter Lipa ve všech písních texty Milana Lasici, které určují směr nejenom lyrický, ale i lehce ironický, dávající nadhled nad životními situacemi. Album jsem poslouchal cestou do práce i z práce a po čtrnácti dnech mi utkvělo v hlavě. Určité chytlavé momenty je třeba stále hledat právě v textech. Lipa vsadil opět na svou osvědčenou kapelu a přizval pár hostů jako např. Janu Kirschner.

lipaspievalasicu_m.jpgPrvá píseň Mám tužbu mě upoutala následujícím textem „kto ju podporí mat malý bytík v podkroví, len štyri steny a nic viac len za pár korun na mesiac . K tomu není co dodat, klasická bluesová písnička, kde kytarista Martin Zajko se saxofonistou M. Žáčkem tvoří zajímavé pozadí.

Kúsoček paperia je velice lyrická s úvodním akustickým vstupem kytary a kláves.V textu „kúsoček papiera našel som rano v posteli, ti čo mi neviera vravia že nie som ešte dospelý“ . Dvadsať rokov som ťa miloval je typický klasický bluesový flák na způsob tvorby Van Morrisona, s obohacením o dechovou sekci. O čem jiném Petr Lipa může ve svých letech zpívat, než o tom jak miloval, a ironizující humorná forma příběhu dává písni nadhled nad věcí.

Slzy sú len slaná voda, to je velice silná píseň. Hudebně sklouzavá do příjemného popu a hostuje zde ve vokálech Jana Kirschner a Radovan Orth. Text písně „slzy sú len slaná voda a srdce je len sval“ je opravdu chytlavý a myslím, že nejvíce povedený z celé desky.

Lipa spieva Lasicu

U doktora je o něco živější latina, která vás probudí z letargie. Aranžoval ji Mango Molas a text vypovídá o tom, co si uvědomíte v pozdějším věku, když navštívíte doktora v době, kdy už je téměř pozdě. Ranajky s blízkou osobou překvapivě začíná lidový nástroj cimbál a píseň se houpe v rytmu reggae za přízvukování vokalistek a Peter Lipa vypráví textem „ je známých tisíc sposobou ranajok s blízkou osobou široký výber pre dve duše hladné“.

01_LipaSpievaLasicu.jpg

Neopúštaj město lehce vybočuje do funky rytmů za použití samplů a vokálů. Dostane prostor i soprán saxofon a text vás buď udrží nebo vyžene z města. Chcem odísť je příjemná klidná píseň vyprávějící o klasické situaci, kdy už cítíte, že jste pro partnerku méně zajímavý, a tyto chlapské životní starosti umí Peter Lipa podat zpěvem velice dobře. „Chcem odísť , ale neviem kam, mám pocit že ti vadím, před tvojou radou utekám a sám si neporadím“ .

Nostalgický motiv je velice výstižně pojmenován, jelikož nostalgií úvodní motiv oplývá. Hudebně je pojata skladba standartně k doprovodu zpěvu Petra Lipy. Lacisovi texty opravdu nutí k přemýšlení až k smutku. Prečo sa stále opět mírně vybočuje, a to tuctovým rytmem, což v tomto případě není na škodu. Prostor zde dostala příjemná trubka Juraje Bartoše a je zde použita dechové sekce. Opět zde hraje hlavní roli text a v něm např. verše „Systematicky sa ničím doma mi chýba chlast a v cudzině zas vlast“ .

Ty si mi súdená je popová příjemná píseň jakoby z nějakého závěru filmu. Text „po nociach ťažké to mám, dal by se o tom písat román“ opět vyjadřuje Lasicův pohled na život. Romantika vyniká nápaditostí kytary Pavola Bereza a klávesami P. Lipy mladšího.A text ve skladbě je opravdu zaměřen na lásku. Tíško a kradmo zvolní a uklidní i hlas Petra Lipy a silné texty vám sentimentálně vypráví, jako by vše bylo již přežito, tedy „ťažko a kradmo“ .

Mám čas vás vysvobodí ze zamyšlení a popožene dopředu humorným textem. Je jedna z mála skladeb na albu, která je optimističtěji laděna, jako z trochu starších časů tvorby Petra Lipy a jeho Blues bandu, a to díky foukačce Ericha Procházky. Music USA je na závěr přidaný bonus který zlehčuje celé album. Přináší nám klasickou bluesovou dvanáctku a vypovídá o prvotních pocitech z jazzového mládí. Např. verš „Aj dixieland aj swing aj bebop už po kolˇký raz z mŕtvych vstal a neprestal sa nikdy hýbať sme poddaní a jazz je králˇ.

Tato deska se Petru Lipovi povedla jako většina přechozích. Peter Lipa ví, jak hudbu dělat a věrní posluchači ji s povděkem příjmou. Vzbudí v nich vzpomínky na bouřlivé mládí a leccos si uvědomí při poslechu textů Milana Lasici, na kterých je album postaveno především.

OBSAZENÍ

Milan Lasica – texty
Peter Lipa – zpěv

Martin Gaąpar – basa
Marcel Buntaj – bicí
Juraj Tatár – klavír
Michal Žáček – sopránsax
Martin Zajko – kytary

SKLADBY

MÁM TÚŽBU
KÚSOČEK PÁPERIA
DVADSAŤ ROKOV SOM ŤA MILOVAL
SLZY SÚ LEN SLANÁ VODA
U DOKTORA
RAŇAJKY S BLÍZKOU OSOBOU
NEOPÚŠŤAJ MESTO
CHCEM ODÍSŤ
NOSTALGICKÝ MOTÍV
PREČO SA STÁLE SYSTEMATICKY NIČÍM
TY SI MI SÚDENÁ
ROMANTIKA
MÁM ČAS
MUSIC USA