DVD: Emil Viklický: Jazz DVD

DVD: Emil Viklický: Jazz DVD

Tak jsme se také dočkali. Po Slovákovi Peterovi Lipovi je na světě i první české jazzové DVD. Je z dílny ostříleného Tria Emila Viklického s Laco Troppem a Františkem Uhlířem, ale uvidíte a uslyšíte zde i další muzikanty, se kterými se Trio v minulosti potkalo. DVD_viklicky.jpgJe jím Steve Houben či Zuzana Lapčíková, ale také mladý vietnamský bubeník, který doprovázel výpravu na cestě po zátoce Ha-long Bay. Hlavní částí DVD tvoří záznam unikátního vystoupení z Bratislavy z roku 2001, které vyšlo i na CD a bylo snímáno v režii Josefa Novama. Režisér osvědčil své zkušenosti coby muzikanta – vibrafonisty, přesně věděl kam rozmístit kamery a co a kdy snímat. Tak se stalo, že máte možnost vidět a slyšet mimořádné hudební výměny myšlenek mezi členy Tria snímané celkem pěti kamerami. Interaktivita, pro kterou si toto CD objednávají i hudební školy jako výukový nástroj, zajišťuje možnost odskočit jedním klikem od hudby k jejímu výkladu. Pak se stane, že uslyšíte členy Tria, jak interpretují ten který okamžik jste slyšeli. Laco Tropp jako rodilý Košičan se v tomto koncertu vrátil na slovenské pódium po 30 letech a tento fakt můžete zaznamenat jednak větším prostorem, který mu je věnován, a pak také ohlasem slovenského publika.

Další rovinou DVD je dokument nazvaný „Jazzová dobrodružství Emila Viklického“ o setkání Emila Viklického s jazzem a s moravskou lidovou hudbou. „Jazz přichází přeci jenom z Ameriky a kde ho hledat, když nejsem Američan a nejsem černej, tak ho nutně musím hledat tam, odkud jsem přišel. Mám-li hledat svůj osobní výraz, tak ho musím hledat u nás na Moravě.“ A tím se dokument dostává ke své podstatě a k vystižení podstaty toho, čím je Emil Viklický a jeho hudba fascinující. Desky jako Prší déšť, Uspávanky, Morava, V Holomci městě či Za horama, za lesama jsou jen průřezem potkávání se jazzu s moravským folklórem. Jistě tušíte, že se v této části objevuje postava Zuzky Lapčíkové, která se hrou na cimbál a zpěvem potkává s jazzovým Triem. A v dokumentu je přesně vystižena podstata…

Pod rubrikou „Special Features“ nalezneme zdokumentovanou cestu Tria a Steva Houbena po Vietnamu. Cesta lodí přes zátoku Ha-long Bay byla doplněna hudbou na každé vlně. Vietnasmkou jeskyní na způsob jeskyní v Chýnově se pak rozléhá altka Steva Houbena. Část Features doplňuje dále jazzový Quiz, který sestavoval přímo Emil Vilklický a FAQ. Pokud vyplníte všechny testové otázky správně, získáte kupón, jehož číslo pak můžete uplatnit v kanceláři Prague Jazz Open.