Remedios: Vendaval

Remedios: Vendaval

Seženete-li si základní informace o skupině Remedios (španělsky možnosti), dočtete se, že jde o slovenskou world music skupinu. Za základ má andalúzské flamenco, které obohacuje prvky jazzu, moderní vážné hudby i nové hudby 20. stol. Po poslechu alba-debutu shledáte, že tato charakteristika je výstižná a přesná. Nejnápadnějším prvkem je rytmus (nejen flamenca, ale latinské hudby vůbec), složité rytmy (často vytleskávané), lichá metra. Na několika místech jsem zaslechl i názvuky slovenského folku. Hudba alba mne chytla hned na první poslech.

remediosObsazení: Matúš Kohútek „Gallito“-p,voc,dance, Cyril Kubiš-vio, Zuzana Gajdošová-vio, Lenka Majdáková-vcl, Martin Vlašič-perc, Eddy Portella-perc,voc, Zuzana Fujacová-fl; hosté: Morenito de Triana (Stano Kohútek jr.)-g (4), Christian Stanger (Rakousko)-cajon (2), Oliver Kováč-g (1), Juraj Paška-vcl (1), Dano Godány-cajon (1)

Skladby: Los Sueños inquietos, Esperanza, Ritual del fuego, Escena, Canción de Amor, Fantasia, Salvaje, Vulcan, Ti-pap-tá, Magma

Pokud jde o autorství desítky skladeb, podíleli se na něm M. Kohútek, C. Kubiš a dále takové osobnosti světové hudby, jako Manuel de Falla, Thomasi Albinoni, Chick Corea a další, jejichž témata byla použita. Některá jsem poznal, mj. Coreovo Spain.

Jedinečný je sound skupiny, který dosahuje nástrojovým složením – smyčce, flétna, kytara, perkuse. Navíc jsou některé skladby doplněny vokálem (zvláště ten Portellův zní autenticky), a to ve španělštině i slovenštině. Je až s podivem, že jazyk našich sousedů se – vedle španělského – vůbec nevzpírá hudbě (a nezaskočilo mne ani slovo „pribináčik“). Všichni hráči jsou jako instrumentalisté na výši, přičemž nápadná je skvělá a citlivá hra perkusí. K celkovému velice příznivému dojmu z nahrávky přispěli i hosté alba.

Výtvarně vkusný papírový obal je pojat barevně, s použitím kreseb Vlado Krále. Zdařilý je i buklet alba. Obsahuje všechny základní informace o účinkujících (vzdělání, činnost, spolupráce) vč. hostů, a to ve slovenštině i angličtině.

Album Vendaval nabízí nevšední hudební zážitky posluchačům s otevřeným sluchem i nepředpojatou myslí.

Nahráno v Bratislavě, květen 2003
Vydavatelství: Hevhetia, TT: 45,30; 1 CD
Vydáno: 2004
www: flamenco.sk