Forgas Band Phenomena: Soleil 12

Forgas Band Phenomena: Soleil 12

Byl jsem docela zvědav, jakým stylem hraje se svojí skupinou francouzský bubeník Patrick Forgas, o kterém jsem v životě neslyšel. Sedmdesát minut hudby je rozloženo do pouhých čtyř skladeb. Není divu – album bylo natočeno živě na koncertu. Sympatické je obsazení s dechy, které v psaných aranžích oživí relativně dlouhé skladby (všechny z pera leadera).

forgas-bandObsazení: Patrick Forgas-dr, Sylvain Ducloux-g, Igor Brover-keyb, Kengo Mochizuki-b, Frédéric Norel-vio, Stanislas De Nussac-ss,ts, Denis Guivarc´h-as, Sylvain Gontard-tp,flh

Skladby: Soleil 12; Coup de théâtre; Éclipse; Pieuvre à la pluie

Vydavatelství: Cuneiform Records, TT: 70,46; 1 CD. Nahráno živě v Le Triton, Les Lilas (Francie) 15. března 2005. Vydáno: r. 2005.
www: cuneiformrecords.com
www: calyx.club.fr/forgas/bio.html

Melodie jsou dostatečně nosné a zajímavé, podpořené náhlými harmonickými a rytmickými změnami, takže posluchač se nenudí. Kompozice i aranžmá jsou zde důležitými, základními prvky. Prostoru pro sóla je dostatek a hráči jej také využívají. Na houslistovi je znát vliv „francouzské jazzové školy“ tohoto nástroje. Také sóla saxofonistů jsou spíše jazzová. Ta kytarová (běhy) vyznívá spíše rockově. Bubeník, ač je kapelníkem, se nepředvádí na úkor svých spoluhráčů; plní úlohu rytmického svorníku a táhne kapelu kupředu. Skupina jako celek působí sehraným a vyzrálým dojmem.

Pokud bych měl tuto hudbu někam zařadit, jde přibližně o jazzrockovou fúzi, případně pop-jazz či pop-rock. Je zde o něco méně náročnosti a sofistikovanosti jazzu, ale chybí i agresivní prvky rockové hudby. To však není míněno v negativním slova smyslu. Jde o příjemnou, přijatelnou a přitom vkusnou hudbu, která si najde své posluchače. K těm asi nebudou patřit příznivci tvrdého rocku ani zastánci jazzové avantgardy.

Toto album Forgas Bandu je třetí, a zároveň první u americké gramospolečnosti. To první, „Cocktail,“ bylo vydáno již v r. 1977. Na obalu „Soleil 12“ (s papírovým bookletem, obsahujícím základní informace i něco navíc o kapele) se dočteme, že tento titul je vhodný mj. pro fanoušky skupin Passport a Soft Machine, Bruforda a Zappy. S tím lze vcelku souhlasit.