Najponk Trio - Ballads Blues And More

Najponk Trio – Ballads Blues And More

Album Ballads Blues And More úspěšné firmy Cube-Metier se stává prvním reedičním počinem jejího producenta Pavla Vlčka. Velmi úspěšné CD si reedici jistě právem zaslouží. Jednak tehdejší seskupení Najponk Tria bylo vyhlášeno za nejlepší jazzovou skupinu roku 1999 a úspěchu dosáhlo i v tehdejším Cenění Karla Velebného. Výběr skladeb se shoduje s vydáním z roku 1999, až na dva bonusy, které obsahuje pouze vydání z letošního roku. Autorsky je Jan Knop zastoupen ve skladbě první, třetí, se spoluhráči v triu i v osmé a desáté. Ostatní skladby tvoří známé standardy nejrůznějších autorů.

najponk.jpgNajponk (Jan Knop)-piano; Robert Balzar-bass; Martin Šulc-drums

Cube Metier MJCD 2528; Recorded in Prague 22. September 1999; Reissue May 2005.

1.For Funky Bobby Timmons (take 2); 2.Autumn Leaves; 3.Brother Joe; 4.The Street Of Dreams; 5.What A Difference A Daye Made; 6.You Look Good To Me; 7.Where Are You; 8.Blues For Mr.PV; 9.You Don´t Know What Love Is; 10.For Funky Bobby Timmons
(take 1). Bonus Track: 11.Bossa De Luxe; 12.Careless Love.
Total time 74:13

Najponkovy skladby si v ničem nezadají s ostatními evergreeny na CD a jejich realizace hladce splývá s celkovou koncepcí alba. Jeho spoluhráči mu k výraznému výsledku nejen sekundovali. Důkazem může být What A Difference A Day Made s krásným Balzarovým sólem. Spolehlivý a v pozadí se držící Martin Šulc tvoří, spolu s ostatními spoluhráči, naprosto kompaktní celek. Pěkných momentů je na CD ostatně celá řada. A tak i „obyčejná dvanáctka“, věnovaná producentovi Pavlu Vlčkovi, není pouhým vyplněním neúprosného časového limitu, ale zcela rovnocennou skladbou. Ostatně v podání tria je jistě zážitkem poslech nejen např. Kosmovy Autumn Leaves, ale všech ostatních skladeb, včetně obou bonusů. Z nich je i velice vhodně zvolená Handyho Careless Love jako definitivní tečka za celým albem.
Dnešní uspěchaná doba asi zrovna nepřeje baladickým skladbám, takovým, jaké prezentuje Najponkovo Trio, ale ono asi bude nutné se občas v tom neustálém lidském hemžení zastavit a v klidu a pohodě se zaposlouchat. Při poslechu alba Ballads Blues And More k tomu máme více než vhodnou příležitost. Na závěr osobní poznámku o tom, že album tentokrát vychází v papírovém, velice atraktivním, sympatickém obalu a tak bych se přimlouval, aby tomu tak bylo i u dalších CD.
Více informací o firmě Cube –Metier najdete na www.jazz4all.com.