Laco Deczi & Celula New York: Jazz na Hradě
Ilustrační foto: JazzBoo

Laco Deczi & Celula New York: Jazz na Hradě

Přesto, že mne Laco Deczi před několika lety kvůli nadměrné hlasitosti produkce vyhnal na SJD ze sálu (podruhé v životě jsem zakusil, co znamená „práh bolestivosti“), mám pro něho pochopení. Nejen pokud jde o hudbu (jeho funky je třeba hrát nahlas), ale i z jiných důvodů. Počíná si dobře; doma v USA se pravděpodobně uživí, což už samo o sobě stojí za pozornost při té konkurenci. Nemá problémy sehnat kvalitní spoluhráče, ovšem s podmínkou, že má práci (a vice versa).

K tomu často zajíždí do své staré vlasti, kde si přivydělá (je o něho stále zájem). Kdysi náš přední jazzman vlastně hraje stále stejně (zdobená hardbopová trumpeta se silným vlivem Clifforda Browna), jen „přitvrdil;“ obklopil se mladými hráči, má skupinu s modernějším, elektrickým a funky soundem. Z nehudební stránky je třeba zmínit jeho silný smysl pro humor či spíše recesi.

Ale vraťme se k albu, vydaném rámci cyklu „Jazz na Hradě“ s předmluvou prezidenta Václava Klause a v bukletu textem dr. Lubomíra Dorůžky. Obsahuje šest skladeb, všechny z pera Decziho. Angel se – po klavírním úvodu – vyznačuje ostinátním rytmem a rytmickými „fajnovostmi.“ Následuje Job – funky „middle tempo“ s tématem hraným trubkou a klavírem v unisonu a sólem elektrické basy. Morgan je balada, kde si vychutnáme Decziho tón i ozdůbky (odpustíme mu těch několik neladících tónů; jde o živou nahrávku). Dimo je pomalá skladba v 8/4 s ostinátním doprovodem basy a fanfárovým tématem; sóla syntetizéru a trubky. Latinský kousek Bananas zahájí piano, přidají se bicí, basa a pak i ostatní v tématu; sólo hosta na kytaru. Poison Bird – rychlá skladba s ostře „odsekávaným“ tématem; sóla piana, trubky, kytary s dusající basou vespod.

Z Decziho sidemanů bych vyzvedl syna Vaico, který je všestranným bubeníkem, jaký na naší scéně chybí (určitě by se tu uživil), dále pak basistu Steve Clarkea, který je nejstarším Lacovým spoluhráčem v jeho občas se měnícím obsazení.

Kytarista Fišer si tímto hostováním zavzpomínal na společná léta minulá.

Obsazení

Laco Deczi-tp, Vaico Deczi-dr, Steve Clarke-b, Walter Fischbacher-p, host: Zdeněk Krisa Fišer-g

Skladby

Angel; Job; Morgan; Dimo; Bananas; Poison Bird

Nahráno živě – záznam z veřejného koncertu (datum neuveden).
Vydáno v r. 2005
Vydavatelství: Multisonic, TT: 61,28; 1 CD

www: lofish.com/laco/