DVD: MILES DAVIS; The Story

DVD: MILES DAVIS; The Story

Tímto Milesovým citátem můžeme uvést dokumentární DVD režiséra a producenta Mika Dibba mapující přísně chronologickým způsobem život a hudbu muzikanta, který se pro nespočet jazzových příznivců a hudebníků stal skutečnou legendou a bez něhož by jazz byl chudší o řadu stylových obohacení a mnoho vynikající nadčasové muziky, inspirující nejen samotné jazzmany. miles_dvd.jpgV jedné z linií dokumentu bývalí spoluhráči, producenti, manželky anebo potomci načrtávají ve vzpomínkách portrét Milesovy osobnosti a jednotlivé úseky jeho života. Nutno říci, že všem dohromady se podařilo maximálně vystihnout rozporuplnost Milesovy postavy. Miles je zde na jedné straně milým a obětavým přítelem, romantickým milencem, chápajícím pomocníkem a na druhé panovačným egoistou, exhibicionistou a hrubiánem ničícím vztahy se svými blízkými.

Mnohem jednodušší, než se snažit z výpovědí poskládat obraz nejednoznačně uchopitelné Milesovy osobnosti, je sledovat jeho životní dráhu připomínající mnohé popové nebo filmové megastar. Sláva, odchody do ústraní, uznání i nepochopení, rychlá auta, ženy, sex, drogy nebo zdravotní problémy jej provázejí po celý život, často v příliš silných koncentracích.

„ Milesi, hrajete skutečně skvěle…“

„ Díky, jo holt už sem takovej.“

Druhá stěžejní linie se věnuje Milesově geniální hudbě. Jsme svědky prvních krůčků dospívajícího Milese pod dohledem jeho hudebního vzoru a učitele Clarka Terryho, brzké zaujetí pro hudbu Charlieho Parkera a Dizzyho Gillespieho a raketově rychlého nástupu po jejich bok, již jako mladého talentovaného trumpetisty. Sledujeme sled jednotlivých stylových a také stylotvorných období od coolu,, bopu, hard bopu, modálních experimentů až po jeho postupné revoluční fúze s rockem, funkem, popem nebo na závěr i hip hopem.

Přestože filmových záběrů z vystoupení anebo natáčení ve studiu je poměrně málo a tvůrci si kromě výpovědí pamětníků museli vypomoci často pouze fotografiemi a ilustračními obrázky, dokument působí dynamicky a rozhodně nenudí. Na své zajímavosti získává především účastí několika generací skvělých jazzmanů. Na Milese zde vzpomínají takoví velikáni stylu jako Clark Terry, Shirley Horn, Ron Carter, Herbie Hancock, Chick Corea, Jack De Johnette, Joe Zawinul, John Scofield a řada dalších. Nechybí ani několik drobných komentářů samotného Milese. Obraz dokumentu je samozřejmě podkreslen spoustou hudebních úryvků z právě komentovaného období Milesova hudebního projevu.

V případě DVD se nemůžeme vyhnout ani hodnocení jeho technické úrovně. Slušně ošetřený obraz formátu 16:9 tvůrci DVD nedegradovali případným nízkým datovým tokem, takže zde nenajdeme rušící kompresní artefakty (kostičkování), přestože musely být často použity již původně nekvalitní záběry.

Ani zvuku se nedá mnoho vytknout. DVD obsahuje pouze kvalitní stereo stopu v LPCM a některé, zvláště starší nahrávky zde znějí lépe než na originálních nosičích.

Co může našince neznalého anglické konverzace zamrzet je absence českých titulků. Nicméně Česká televize již uvedla tento dokument opatřený českým komentářem a titulky, takže zájemci si mohou počkat na případnou reprízu.

Bonusy obsahují stručnou Milesovu biografii a sekce Album profiles nás provede jednotlivými stylovými obdobími s textovým komentářem a uvedením klíčových alb. Co mi zde chybí, jsou zajímavé koncertní nebo studiové záběry, případně rozhovory se samotným Milesem, které se do dokumentu nevešly. Na nezaplněném dvouvrstvém DVD by se pro ně jistě místo našlo.

Přes některé výtky k samotnému DVD se jedná o přehledný a poutavý dokument, zajímavý pro každého kdo chce blíže nahlédnout do Milesova života, pochopit lépe i jeho hudbu a zařadit ji do konkrétních časových souvislostí.