Oskar Rózsa SEXTET

Oskar Rózsa SEXTET

Parta vynikajících slovenských muzikantů vedená Oskarem Rózsou nám předkládá velice moderní muziku, která na velkých barevných plochách evokuje nejrůznější nálady a stavy. Sám kapelník nám na obalu sděluje, že se snažil při nahrávání nabízet pouze abstraktní inspiraci v symbolech a obrazech, při touze zachovat co nejsilnější autenticitu každého muzikanta. Říká dále, že se snažil o přiblížení k sféře, kdy se hudba, respektive její rezonance, stává prostředkem umožňujícím vstup do universální reality.

oskar-rozsaObsazení: Andrej Šeban –electric guitar, voice, „píšťala“ flute; Miki Škuta – acoustic piano, Yamaha Motif 8, bells, rainstick; Marcel Buntaj – drums, percussion; Radovan Tariška – alto sax, shaker; Lubor Priehradník – trumpet, programming; Oskar Rózsa –bass, djembe, programming, „koncovka“ flute.

Vyrobené v licenci Slovenského rozhlasu 2003. HV 0005-2-331.
Total Time: 66:03

Skladby: Part I až Part V.

Proto i jednoduchý název všech skladeb, aby možnost vstupu do oné universální reality nebyla ničím rušena ani předurčena. CD vyžaduje absolutní pohodu a soustředění při poslechu a poslech vyžaduje maximální pozornost.
Hovořit o jednotlivých hráčích snad ani netřeba, protože jsou to špičkoví slovenští hráči a na jejich hře to lze slyšet. Buntajova strojová přesnost spolu s kapelníkovou baskytarou tvoří neochvějný základ všech těch rychlých částí, které vzápětí střídají další nejrůznější tempa a improvizované plochy a tím evokují nejrůznější nálady a emoce. I další hráči mají na CD nepřeberné možnosti ukázat svoje představy. Ať už to jsou pianista Miki Škuta, kytarista Andrej Šeban nebo snivý altkař Radovan Tariška. Méně šancí na CD dostal už trumpetista Lubor Priehladník.
Hrané pasáže jsou často doplňovány nejrůznějšími zvuky i vokály a tak je posluchač neustále vtahován do dalšího poslechu. Jedinou výhradou snad by mohlo být, že jednotlivé party jsou poměrně dost dlouhé a tak poslech je i poměrně časově náročný.
Milovníci snové hudby se mají na co těšit.