Alexej Kozlov na Hradě

Průkopník ruského jazz-rocku zahrál v rámci akce „Jazz na Hradě“ ve Španělském sále Pražského hradu. Po úvodním krátkém představení Alexeje Kozlova a jeho kapely Arzenal prezidentem republiky a ruským velvyslancem, vešli do zaplněného sálu sami aktéři. Alexej Kozlov (saxofon), Mitry Ilugdin (klávesy), Evženy Sharikov (basová kytara) a Yuri Semenov (bicí).
kozlov.jpgProstory Španělského sálu jsou zajisté krásné a reprezentativní, nicméně u těchto přívlastků by se dalo i skončit. Co se totiž akustiky týče můžete se připravit na nejhorší. Do P. Rose Hall na Broadway nebo do Carnegie Hall na 57. Ulici & 7. Avenue má hudebně tento sál předaleko. Nicméně i napříč této závažné překážce lze tvrdit, že se koncert povedl. Šlo jen o to rychle se adaptovat a selektovat to, co chcete slyšet.

Na mladém bubeníkovi Yuri Semenovovi bylo znát, že je to jeho první velká zkušenost. Jak po koncertě řekl Emil Viklický: „Kdy se zas stane, aby se procvičil ve Španělském sále?“ Prostor dostal až v závěru, kdy všichni členové kapely postupně odložili své nástroje a odešli do zákulisí. Po přibližně dvou minutovém sólu, které se rozléhalo v prostorách sálu se Arsenal opět zkompletoval a zakončil celé vystoupení.

Alexej Kozlov představoval skladby v první půli anglicky, ve druhé pak svým rodným jazykem. Podstatné bylo, že mimo svých kusů hrál i klasické skladby v upraveném aranžmá s příměsí ruského tradicionalistického nádechu a dále například Milese Davise, Ornetta Colemana či Wheater Report. Připomněl přitom důležitý rok 1959, ve kterém Miles nahrál s excelentním ansámblem desku s prvky modality Kind Of Blue a přítomným se rozzářily oči až po zaslechnutí tématu ze skladby Flamengo Sketches.

Alexeji Kozlovovi bychom určitě nehádali 70 let, v jeho saxofonovém tónu, který se sálem rozléhal bohužel i s ozvěnou, nemůžeme upřít podmanivost. Dokáže nasadit a krásně měnit tóny a pokud se v jazzu dá hovořit o svébytné „severské scéně“, Alexej Kozlov je jí hudebně velice blízko.

Po koncertu ruské skupiny následovala další důležitá událost: opět se totiž na Hradě zavzpomínalo na loňský koncert Tria Emila Viklického se švýcarským trumpetistou Francem Ambrosettim. Vzpomínalo se přípitkem a křtem nové desky od vydavatelství Multisonic. Záznam koncertu na desce je zvukově velice vydařený a za každý takovýto počin je třeba v našich končinách poděkovat. JazzPort už samozřejmě chystá představení tohoto několik dní nového alba.

13. 2. 2005 ALEXEJ KOZLOV & ARSENAL (RUSKO)
neděle 13. února 2005 v 20.00
Španělský sál
Pražský hrad, vstup z II. nádvoří

Alexey Kozlov – saxofon
Dmitry Ilugdin – klávesové nástroje,
Evgeny Sharikov – basová kytara
Yuri Semenov – bicí