McCoy Tyner: Illuminations

McCoy Tyner: Illuminations

Poslední řadová deska zastihla McCoye Tynera ve veliké pohodě. Už obsazení hostů na tomto počinu mluví za své – záruka kvality bez jediné námitky.

McCoy Tyner: IlluminationsDeset písní je seřazeno tak, jak nejlépe to šlo. Od první písně „Illuminations“ až po poslední skladbu „Alone Together“ se průběh nezastaví ani na malou chvíli na jednom mrtvém bodě. McCoy zvolil strategii od vypalovačky až ke klidným zamilovaným písním. První píseň „Illuminations“ začne ostrým swingovým tempem a doplněním sólovými improvizacemi jednotlivých členů. Posléze se na desce objeví lehký motiv latinsko-amerických rytmů v „Anglina“. Když pak ve třetí skladbě „šokuje“ posluchače „téměř“ rock and rolllovou rytmikou, která se na posluchače valí podpořená velice zajímavými harmonickými aranžmá. Album se v průběhu dalších čtyř písní pozvolna uklidňuje a dochází k tomu, co už bylo předesláno na začátku tohoto článku. McCoy se nachází v příjemné romantické rovině, kterou vygraduje McBridův kontrabas v písni „West Philly Tone Poem“ Na závěr si pro změnu hudebníci zahrají na tvůrce hudby k detektivnímu filmu ve stylu „Růžového pantera“. Zde bych především zdůraznil schopnosti trumpetisty Terrence Blancharda, který si s tónem trumpety experimentuje netradičním způsobem, když střídavě ztlumuje a uvolňuje zvuk trumpety a ještě k tomu ho záměrně deformuje. Tato vsuvka místy působí úsměvně, ale ve výsledku zjistíte, že to tam tak musí být.

Co více dodat? Snad jen, že McCoy Tyner se ve svém věku baví a nabízí posluchači kompaktní a zároveň pestrý počin, který bude příjemným doplněním k večerní kávě.

Vydavatelství: Telarc, Červen 2004, Telarc

Skladby: Illuminations, Angelina, New Orleans Stomp, Come Rain or Come Shine, Soulstide, Blessings, If I Should Lose You, The Chase, West Philly Tone Poem, Alone Together

Obsazení: McCoy Tyner – piano, Gary Bartz – saxophone, Terence Blanchard – trumpet, Christian McBride – bass, Lewis Nash – drums