Kniha: Jiří Šebánek: Laczo Deczi: Na plný plyn

Kniha: Jiří Šebánek: Laczo Deczi: Na plný plyn

Život Laca Decziho – vynikajícího jazzového trumpetisty, skandalisty, výtržníka, sprosťáka, rebela a srandisty, rodilého Slováka žijícího od roku 1985 v New Yorku – jak jej zaznamenal, převyprávěl a s láskou sepsal Jiří Šebánek – scénárista a spisovatel.

Autor Jiří Šebánek je známý u české veřejnosti především jako cimrmanolog. Je autorem postavy Járy Cimrmana a zakladatel divadla Járy Cimrmana. (Mimo Járy Cimrmana známe Šebánka jako tvůrce postaviček Boba a Bobka). S Laco Deczim se seznámil právě na představení Divadla J. Cimrmana roku 1968 v Malostranské besedě. Hned tato první kapitola nazvaná „Jak jsme se seznámili“ představuje specifický druh humoru Laca Decziho, a ten pak čtenáře provází celou knihou.

Vtom se rázně otevřely dveře vchodu naproti nám a vešli dva muži. Jeden nesl buben (L. Tropp, pozn. autora) a druhý odřené pouzdro na trubku. Rozhlédli se, načež ten s trubkou prohlásil: „Tady je to samý kokot.“ „A píčus,“ dodal ten s bubnem. Načež oba zamířili do zákulisí…“

Kniha je doplněna o množství fotografií, které ukazují Laca D. například jako fotografa, vojáka, cestovatele, malíře, filmaře a samozřejmě jazzmana. Narazit se dá občas až na absurdní fotografie, které jsou doplněny vysvětlivkami. Jiří Šebánek se při sepisování zaměřil i na lidi, kamarády, kterými se Laco obklopoval a kteří ho formovali. Mezi takové postavy patří třeba: muzikolog Antonín Matzner, hudebníci Laco Tropp, Zdeněk Crissa-Fišer, Vajco Deczi a jiní.

Kniha zkrátka představuje pestrý, humorný, občas až humorně vážný život velikého trumpetisty.