Brad Mehldau: Solo Piano - Live In Tokyo

Brad Mehldau: Solo Piano – Live In Tokyo

Brad Mehldau: Solo Piano - Live In Tokyo

Brad Mehldau: Solo Piano – Live In Tokyo

5
Hodnocení

Záznam koncertu uznávaného klavíristy se dá zařadit mezi jedinečné koncerty, které má posluchač možnost v tomto roce na pultech objevit.

Brad Mehladu svým přístupem k hudbě a jazzu někdy posluchače zaskočí překvapivými, dalo by se říci, že až punkovými výstupy. On sám je prostě hudební rebel, který překračuje svojí hudbou hranice mnoha žánrů. Nejinak je tomu i u nahrávky jeho živého vystoupení. Než se stihnete zaposlouchat do prvních skladeb, možná vás zaskočí skutečnost, že koncert je zaznamenán živě a tím myslím úplně doslova. Při zvukových úpravách totiž byly zanechány na nosiči veškeré zvukové projevy posluchačů sedících na jeho představení, tzn. Kašlání, smrkání a další podobné projevy, což na první poslech budí obavu o to, zda se s nosičem cestou z krámu něco nestalo. Co se týče hudby je představení založeno především na úpravách skladeb známých jazzových postav jako je např. Gerschwin, Monk, nebo Porte. Tyto úpravy oscilují na pomezí free-jazzu a klasické hudby. Mehldau se při hře náramně baví, což je znát celý koncert, při kterém si hraje s každým tónem a snaží se ho posadit do momentální nálady tak, aby důraz položil na tu nejsprávnější notu, která posluchače osloví. Nejzajímavější pasáží je téměř dvaceti minutové rozpracování písničky Paranoid Android od britské skupiny Radiohead. Myslím si, že toto zpracování potěšilo nejednoho fanouška zmiňované skupiny.

Brad Mehldau: Solo Piano - Live In Tokyo

Příjemná deska se spoustou zajímavých nápadů v celku vyzní dobře. I když na druhé straně se Mehldau někdy na můj vkus opakuje, a tak ubírá na dynamičnosti celého koncertu. Zároveň je nutné dodat, že z CD koncert nevyzní tak efektně jako by tomu bylo z DVD nebo samozřejmě přímo v koncertní hale.

Nahráno roku 2004, vydavatelství: Warner Music / Nonesuch, 1CD

Skladby: 1. Things Behind the Sun 4:37, 2. Intro 2:42, 3. Someone to Watch Over Me 9:52, 4. From This Moment On 7:55, 5. Monk’s Dream 7:59, 6. Paranoid Android 19:29, 7. How Long Has This Been Going On? 9:00, 8. River Man 8:59

Obsazení: Brad Mehldau; Solo Piano