US 3 & DJ Twain

Nepříjemnou ale již známou skutečností je fakt, že v Roxy se musí končit už v deset hodin večer, což většinou zapříčiní velmi netradiční a brzký začátek. Ten byl tento večer naplánován již na sedmou, a způsobilo, že předskakující DJ, který působí zároveň i v US3 hrál polovinu svého setu před poloprázdným klubem.

Set předskakujícího DJ byl především zaměřen na show. Když se snažil lidi rozhýbat v rytmu lehkého a poslouchavého acid jazzu. Bylo vidět, že mu z počátku chybí bližší kontakt s publikem, které posléze ale jeho výkon nenechalo bez povšimnutí. Co bych zdůraznil na výkonu DJ je jeho showmanství, když si diváky na svou stranu strhl především různými srandičkami jako např. hrou na gramofon, který měl postavený na hlavě a pod. DJ se ovšem povedlo navázat velice příjemnou atmosféru. Po hodince setu předskokana měla přijít na řadu hlavní hvězda večera.

US 3 přijeli do Prahy představit své nové album Questions, na kterém se pustili do více rapové polohy, což předznamenaly i první živé kousky. Tempo skladeb bylo volnější a pro fanouška, který se těšil na vygradovanější hudbu to mohlo být překvapení. Během prvních třech úvodních písních se postupně připojili ke skupině trumpetista a saxofonista a začalo to pravé US 3 představení pohybující se na pomezí jazzové a taneční hudby. Skupina postupně rozhoupávala a rozezpívala diváky. Nakonec z toho vzešla skvělá spolupráce černošského rappera Reggiho Wynse s diváky při skladbě „What Does It Mean“, kdy se skupina na můj vkus až moc politicky angažovala. V závěrečné fázi koncertu předvedli postupně umění všichni jednotliví členové. Za zmínku stojí především výkon půvabné zpěvačky Alison, která kombinovala příjemné nápěvy i sólový zpěv se zajímavě pojatým rapem. Na závěr skupina vytáhla remix svého hitu „Canatloop“, který během večera zazněl i v klasické verzi – je škoda, že namísto zremixované písně Cantaloop nezařadili US 3 spíše něco jiného z svého bohatého repertoáru. Takový přídavek působí trochu rozpačitě.

Rozpačitě ale především působili oba dva dechaři, kterým očividně nesedlo nastavení odposlechů, a tak během koncertu několikrát utekli do zákulisí si vyřešit své problémy, což nepůsobilo moc mile. Na hudebnících totiž byla znát velká dávka nervozity, která bránila větší komunikaci s publikem, a to bylo bohužel na škodu. Ve výsledku byl ale koncert vedený ve velice příjemné atmosféře, kterou především podporovala dvojice Reggi Wyns a zpěvačka Alison a především Reggi Wyns postupně vystřídal na podiu dva druhy oblečení. Na začátek koncertu přišel v dresu Pavla Nedvěda, který posléze zaměnil za recesistní triko se znakem ČSSR. Otázkou zůstává věděl, co má vlastně na sobě.