Stano Palúch:Nothing But Swing Trio

Slovenské trio Nothing But Swing Trio je soubor, který účinkuje už od roku 1998 v neměnném obsazení a proto patří k nejstabilnějším sestavám na současné slovenské scéně.

paluch_m.jpgObsazení: Stanislav Palúch-violin; Klaudius Kováč-piano; Róbert Ragan- bass; Peter Solárik-drums

Vydal: Hevhetia 0007-2-331; Recorded at Solid Studio, Bratislava, Slovakia, 5th-8th January 2004
Total Time: 61:03

Skladby: 1.For Heaven´s Sake; 2.East Of The Sun; 3.Move; 4.I Want To Be Happy; 5.Uncle Frost; 6.Don´t Blame Me; 7.Pen Mange Mamo Sote Kerau; 8.Do You Have Time Tomorrow?; 9.For Minors Only; 10.Prelude To Kiss; 11.Day By Day; 12.So Dark

Pravidelně spolupracuje s celou řadou slovenských i zahraničních umělců a tentokrát si ke spolupráci vybralo Stano Palúcha. Ten patří k nejvýraznějším osobnostem současné slovenské hudby. Věnuje se kompozici, hře na housle, mandolínu, klavír a i jiným nástrojům a kromě toho i aranžování a také hudební produkci. Jeho hudební záběr je pořádně široký, protože zaujímá od tzv. hudby vážné, přes jazz, folklor až k populární hudbě.

Na CD jsou kromě jedné skladby vesměs evergreeny, jedna skladba je od Klaudia Kováče a můžeme slyšet i jednu romskou a jednu slovenskou lidovou písničku. Na hře doprovodného tria je slyšet dobrou sehranost a přestože „jenom“ tvoří doprovod, mají na CD dost příležitostí se ukázat. To platí zvlášť o pianistovi Kováčovi, ale kontrabas Róberta Ragana i bicí Petera Solárika tvoří s pianem kompaktní celek.

Nahrávek se sólovými jazzovými houslemi se na trhu nevyskytuje mnoho, ale přesto se tu nabízí srovnání s celou řadou světových současných i minulých jazzových houslistů. Palúchovu hru bych zařadil mezi ty tzv. vlídné houslisty. Je znát, že je to klasicky školený muzikant se skvělou technikou a perfektní intonací, jeho hra má přesto mohutný drive, feeling a dobře swinguje. Při jeho stylu „vlídného“ hraní je nebezpečí, aby výsledný efekt neskončil v běžné barovce. Ale to v tomto případě nehrozí i když výběr repertoáru k takovému stylu docela svádí.

Přesto na uvedeném CD dávám přednost oběma lidovým písničkám a skladbě Oncle Frost od pianisty Kováče, protože stokrát obehrané evergreeny v tomto obsazení nově pojmout dá asi hodně práce a odvahy, zvlášť pak když jde o takové pecky jako je Prelude To Kiss Duka Elingtona nebo Day By Day autorů Westona a Stordhala.
Přesto si myslím, že uvedené CD může uspokojit celou řadu příznivců pěkné swingující muziky a hezkých známých melodií.