Co je to vlastně jazz?

Co je to vlastně jazz?

Zeptali jsme se našich návštěvníků, co si pod pojmem jazz představí.

Návštěvník MIROM pro JazzPort odpověděl:
Pokud se pustíme do hledání přesné definice jazzu, můžeme pátrat po tom z jakých podnětů, hudebních vlivů a sociálního prostředí jazz vznikl, můžeme přemýšlet nad tím, jak se vyvíjel, co jej obohacovalo a co obohacoval sám jazz. A to bychom ještě nezabrousili do hudebně teoretické krajiny v jazzu používaných postupů a nástrojového obsazení.
Pravděpodobně jakoukoliv přesnou definici vytvořenou smícháním výše uvedených ingrediencí nám vyvrátí některá z prvních pár nahodile vybraných nahrávek, které by se nám dostaly do rukou.
Bez ohledu na zoufalou a pravděpodobně marnou snahu najít přesný popis, zjistíme, že posledních téměř sto let je jazz všudypřítomný v jakékoliv vývojové fázi populární hudby.
Proto zkusme jazz nedefinovat jako hudební styl, ale jako hudební názor a postoj. Názor upřímný, svobodomyslný a hledající volnost ve vyjádření emocí, myšlenek a vlastní identity muzikanta.
Snad je to duchovní dar několika generací především černých jazzmanů usilujících o svobodu, rovnost a uznání.
Budiž jim odměnou, že právě jazz pomocí něhož vyjadřovali své postoje a city, je hudební názor stále živý, svobodný, volný a otevřený, který nezná hranice rasové, národnostních, zeměpisné nebo časové.

PEPA zas napsal:
Jazz je všechno co chcete. Jazz je svoboda, jazz je upřímnost, jazz je láska na celej náš mrzkej život, jazz je imprese, jazz je životní styl, víra, druh komunikace, umění, improvizace, jam-session, intimní a interní pocity…

Jazz jako slovo se stalo dokonce předponou – pokud před nějakým slovem stojí předpona jazz, znamená to chytrý, kvalitní, náročný… např.: jazz-rock, jazz-man, jazz-club…
Jazz je pro lidi, kteří mají rádi život ale dívají se na něj s humorem a nadhledem.

Opravdový jazzman nebude nikdy velkou celebritou prostě proto, že nikdy neudělá některé věci, které dělají z obyčejných umělců všeobecně vzývané celbrity. Dobrý jazzman je od přírody skromný, přemýšlivý, pracovitý, příjemný člověk, na kterém poznáte, že je velký umělec teprve když sedne za svůj nástroj.

Jazz není: komerce, pouhá krabička, či žánr, pouhé umění, mainstream, tahák pro desetitisícové davy plnící velké stadiony.

KOMU BUŠÍ SRDCE V SYNKOPÁCH, ČI V ROVNÝCH OSMINKÁCH BOSSA-NOVY, TOMU TOHLE VŠECHNO NEMUSÍM VYKLÁDAT.

JAZZYK dodal:
Jazz? je přeci Jazz? tolik lidí to krásně popsalo co to je a je zbytečný se hrabat v historii a slovíčkařit.. Pro mě to jsou hlavně pocity a můj styl života…jelikož jsem hudebník a to jazzový, tak je to pro mě nejenom výraz ale něco jako raní káva polibek ženy; dá se to totiž nekonečně mnohokrát rozvíjet donekonečna je v tom skryto tolik osobností tolik síly.. je to něco jako víra.

Není to jen nálepka, s jazzem se musí sžít a žít.. Jazzmani měli krutej život samý drogy rvačky apod.. Padesátý léta v Americe se v tom promítli nejkrásněji: hlavně free jazz jelikož je nejoriginálnější.. Vyplívá z podstaty daného pocitu.. Ten jazz co se hraje teď už není jazz ale jen taková omáčka toho všeho, ale stejně je to krásný.. Ten pan Coltrane či Parker to co měli v hlavě bylo to asi úplně něco jiného něž to, co mají mnozí studenti jazzových škol; byli to pocity.. a ty jsou v dnešní době nezahratelné… jde už jen o to jakej kdo k tomu má přístup zda tím žije.. nejsou to pro mě noty stupnice a pár odehranejch témat s naučeným solem jak to u mnohých bývá.. ale můžeme být rádi že v dnešní době se najde ještě tolik nadšení mladých lidí tvořit a hrát a vytvářet to poslání jménem jazz.. Psal bych dál, ale jsem v práci a nemohu.. mnoho slov škodí..pro všechny noste si jazz v srdci jako svoje milenky a bude Vám krásně…