Petr Kořínek a přátelé: JUST FLOATING LIGHTLY

Jen tak, lehce se vznášet je název dalšího CD úspěšné firmy Cube Metier producenta Pavla Vlčka. Album natočil s celou řadou svých hudebních přátel kontrabasista, pianista, skladatel, dirigent a pedagog Petr Kořínek. Tento projekt realizoval ke svým šedesátinám, jako rekapitulaci své celoživotní hudební dráhy a dráhy jazzového hráče, za pomoci řady nejlepších českých a slovenských muzikantů.korinek_just_floating_away.jpgObsazení: Petr Kořínek-bass, vocal; Juraj Bartoš, František Tomšíček-trumpet; František Kop, Štěpán Markovič, Kateřina Stupková-saxofony; Svatopluk Košvanec, Mojmír Bártek-trombony; Petr Beneš, Karel Růžička-piano; Adam Tvrdý, Milan Kašuba-guitar; Jan Linhart, Josef Vejvoda-drums; Milan Vidlák-vocal; Igor Vavrda-conductor (1,10).

Vydal: Cube Metier MCJD 2527; Recorded September 22-25, 2004
Total Time 67:51

Skladby: 1.Don´t Wait For Me Anymore; 2.Just Floating Lightly; 3.Lassena´s Dancing; 4.Lassena´s Flying; 5.Lassenaś Unwell; 6.Joyful Anticipation II; 7.Shadowcatcher; 8.Akela; 9.I God It Bad; 10.It Had To Be You.

Kořínka naší jazzové veřejnosti netřeba představovat. Jeho hra na kontrabas, v minulosti např. v S+HQ Karla Velebného, Jazz Cellula Laca Decziho či v Big Bandu Čs. Rozhlasu Praha, patřila vždy ke špičkám naší kontrabasové školy a nejinak tomu je i v dnešní ch formacích.
Všechny uvedené přátele zapojil do menšího big bandu ve skladbách první a desáté. Ostatní písničky jsou vesměs v menším obsazení. Hned úvodní Nečakaj ma už nikdy je staré slovenské tango z roku 1946, ale Kořínkovo svěží neotřelé aranžmá mu dodalo ten správný muzikantský odpich a hned zpočátku nelze přeslechnout krásnou flugelhornu Juraje Bartoše a tenorsaxofonové sólo Štěpána Markoviče. Album pokračuje v lehce nadneseném duchu, ve kterém se ostatně pohybuje celé CD. Hned ve druhé skladbě se protagonista představuje jako vynikající kontrabasista a zároveň jako skladatel a aranžér. Ostatně, kromě sedmé skladby, jsou všechna ostatní aranžmá dílem Petra Kořínka.
Ve stejném duchu se nesou i další tři skladby, kde se k základnímu triu ve čtvrté skladbě přidává i kytara Adama Tvrdého. Skladba Lassena´s Unwell je věnována saxofonistům Františku Kopovi a Štěpánovi Markovičovi a opět, kromě saxofonů, také uslyšíme i pěkné sólo kytaristy Tvrdého. Radostné očekávání II přináší krásnou souhru trumpety Juraje Bartoše a saxofonu Františka Kopa a lze jen dodat, že název písničky svým výkonem všichni protagonisté zcela naplnili. Skladbu sedmou, Chytač stínů napsal, aranžoval, ale také natočil Karel Růžička st. a můžeme i vychutnat velmi dobře napsaný a zahraný kontrabasový part Petra Kořínka.
Akela je kompozice Petra Kořínka, ve které se opět zcela excelentě představuje trumpetista Juraj Bartoš, přesně podle titulu, jen tak, lehce se vznášet. Ellingtonova I Got It Bad je zajímavá, kromě vynikajícího kontrabasu, i krásnou kytarou Milana Kašuby. Závěrečný evergreen It Had To By You Gus Kahna a Ishama Jonese zaznívá opět v menším big bandovém obsazení a Petr Kořínek se nám představuje i jako zpěvák s typicky muzikantským zpíváním, které je podloženo dobře udělaným aranžmá s krásnými sóly.
CD jistě najde své nadšené posluchače, protože vytvořit atmosféru příjemné muziky na vysoké profesionální úrovni, jak lze slyšet na tomto albu, není v dnešním uspěchaném světě právě málo.

[podcast]http://www.jazz4all.com/Samples/Korinek%20uz%20nikdy.mp3[/podcast]

[podcast]http://www.jazz4all.com/Samples/Korinek%20unwell.mp3[/podcast]