PaCoRa trio

Neobvyklý název a ještě neobvyklejší nástrojové obsazení posluchačům přichystalo CD PaCoRa. Název je vlastně začátek příjmení protagonistů nahrávky, slovenského houslisty Stano Palúcha, kontrabasisty Róberta Ragana a moldavského cimbalisty Marcela Comendanta.

pacora.jpgVydal: Hevhetia HV 0014-2-331; Recorded Trnava, 14th -16th March, 19th-21th September 2005

Skladby: 01 Lisa; 02 Anything Goes; 03 D – haluška; 04 Vel´mi smutný príbeh; 05 Pick Yourself Up; 06 Perplex; 07 Oltenia Blues; 08 Minor Waltz; 09 Staré dievky; 10 Niečo podobné; 11 Pent-up House.

Obsazení: Stanislav Palúch – husle, Marcel Comendant – cimbal, Róbert Ragan – kontrabas

Houslista Stano Palúch je vynikajícím instrumentalistou s velice širokým stylovým záběrem, od hudby artificiální až po bluegrass, jazz, nebo world music. Důkazem jsou jeho projekty nahrané v minulosti např. na CD Acoustic Colors, Stano Palúch & Nothing But Swing a byl i členem sestavy Juraje Grigláka BassFriends.
Z uvedených skladeb uslyšíme hned na úvod skladbu bratrů Gershwinů, také druhá je evergreen, ale od Cole Portera. Jerome Kern složil pátou a poslední písnička pochází z pera Sonny Rollinse. O ostaní skladby, kromě devítky, což je lidová píseň v Palúchově úpravě, se poděli všichni tři členové tria.
Slyšet u nás v Čechách swingující cimbál s tak výborným feelingem není zase až tak obvyklé, i nahrávky houslistů bychom asi napočítali na prstech jedné ruky. PaCoRa splňuje naprosto dokonale požadavky na dokonale zvládnutou muziku a nutno hned říci, že trio s cimbálem je naprosto svébytný útvar a že muzikanti nehrají v tomto složení jenom pro jeho neobvyklé nástrojové obsazení.
Přesvědčí nás o tom hned třeba úvodní skladba Lisa, která bývá v repertoáru všech houslistů. Housle pochopitelně dominují, ale cimbál nenahrazuje pouze nějaký jiný doprovodný nástroj, ale stává se organickou součástí tria, které je neustále poháněno neúnavným a přesným kontrabasem Róberta Ragana. V Kernově Pick Yourself Up je radost poslouchat, jak si všichni tři výborně rozumí a z jejich hry je to slyšet. Po úvodním tématu to housličky rozjedou a může si poslechat i pěkná sóla cimbálu a kontrabasu. Rollinsova Pent-up House není skladba tak frekventovaná, ale přesto v podání PaCora tria je co poslouchat. Pěkně vystavěná sóla členů tria a v závěru unisono houslí a cimbálu ve fastu je pěkným završením celého CD.
Z pera moldavského cimbalisty Marcela Comendanta si můžeme vychutnat třeba Perplex nebo Oltenia Blues. V první najdeme opět vynikající sólo houslí, i cimbálu a to vše oznovu za nenápadného motoru tria, kontrabasu. Ve druhé dominuje souhra houslí a cimbálu v hlavním tématu a tak bych mohl pokračovat. Úprava lidové písně Staré dievky nás překvapí, jak obrovský swingový potenciál v sobě mají lidové písničky a na podobné úpravy nemůže nic namítnou ani nejzarytější folklórista. Kontrabasista Ragan ve skladbě Niečo podobné složil velice pěknou úvodní melodii, kterou všichni vydatně ozvláštnili svými sólovými výstupy. Jediné, co by se dalo CD vytknout je, že sympatický papírový obal je příliš skoupí na jakékoliv informace o jednotlivých členech tria a to je při jejich individuálních kvalitách škoda. Skladby členů tria nijak nezaostávají za uvedenými evergreeny a tak milovníkům dobré hudby mohu CD PaCoRa se směsí jazzu, funku i tanečního folkloru vřele doporučit.
V přemíře nahrávek klasických jazzových trií či kvartetů působí nahrávka tria jako balzám. Těm posluchačům, kterým jde o dobrou muziku, přijde jistě vhod.