Guy Barker – britský trumpetista, který se pohybuje v různých hudebních sférách, spolupracují s ním hvězdy popu jako např. Sting či George Michael, prošel i školou jazzových velikánů Sinatry, Gila Evanse a Quincyho Jonese, ale i Královským filharmonickým orchestrem. Je držitelem British Jazz Awards pro nejlepšího trumpetistu za rok 1994 a 1996. (foto převzato z stránek BBC)

guy_barker.jpgNarodil se v Chiswich – západní Londýn. Trumpetu vzal poprvé do ruky ve 12 letech a ve 13 začal chodit do Národního mládežnického jazzového orchestru. V 17 letech se učí u Clarka Terryho. „Naučil mě všechno. Je to ten nejvelkorysejší a nejobětavější člověk, jakého jsem kdy poznal.“ Ve stejné době si zahrál i s be-bopobým mistrem a legendou Dizzym Gillespiem. Roku 1975 dochází na kurzy kompozice na Královskou konzervatoř. Záhy odjíždí do New Yorku, kde hraje s mladými zástupci tamní scény.

S altsaxofonistou Chrisem Hunterem zakládá kvintet. V roce 1983 koncertuje a nahrává s Newyorským i Britským orchestrem Gila Evanse. Kvintet se rozpadá hlavně kvůli Hunterovu odjezdu do Spojených států. Roku 1984 se stává členem kvintetu Clarka Traceye a podílí se na třech jeho albech.

Guy byl v roce 1986 nominován na All Music Award a odehrál jako sólista dva koncerty s Londýnským symfonickým orchestrem. O dva roky později si poprvé zahrál s Ornettem Colemanem. Barkerovo první samostatné album vyšlo roku 1989 na labelu Milesmusic pod názvem Holly J.

Následovalo album Isn’t it? na labelu Spotlight. V roce 1994 se Guy Barker stal držitelem ceny British Jazz Awards pro nejlepšího trumpetistu a založil International Quintet. Roku 1995 nahrál pro slavný label Verve album Into the blue: „Myslím, že jazz má tradice, které je nutné respektovat, zároveň by však neměly být omezující.“ O rok později vychází na stejném Labelu Timeswing a Guy znovu získává cenu pro nejlepšího trumpetistu British Jazz Awards.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=N_A9xX_CVFA[/pro-player]

Guy hrál hudbu k filmu Talentovaný pan Ripley

V roce 1998 vychází na Verve třetí album What Love Is, obsahující skladby mnoha jazzových velikánů (Duke Ellington, Billy Strayhorn, Thelonious Monk, Ornette Coleman) a hosty – např. Sting. Toto album mu zajistilo pozvánku od režiséra Minghella a Guy Barker se podílí na hudbě k filmu Talented Mr. Ripley i s celým International Jazz Quintet. Se svým kvintetem si ve filmu i zahraje.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=QXDW-GUKmZc[/pro-player]

Se Stingem…

Zatím poslední Barkerovo album vychází na labelu Provocateur v roce 2002. Jde o hudbu k neexistujícímu filmu. Hudbu z tohoto alba měli možnost slyšet návštěvníci desátého ročníku hradecké jazzové přehlídky Jazz goes to town, kde hrál s novým International Septetem.

Guy Barker je považován za jednoho z největších a nejuniverzálnějších britských trumpetistů současnosti.

Nejoblíbenější desky Guye Barkera:

  1. Charles Mingus: The Black Saint and The Sinner Lady – vybral jsem tuto desku, protože mám rád vše, co Mingus kdy udělal. Pro mě je toto deska, která obsahuje některé jeho nejlepší kusy a je zde skutečně napínavá a okouzlující atmosféra.
  2. Luis Armstrong: Hot Fives and Hot Sevens – klasické nahrávky Luise. Každý má své oblíbené, ať je to třeba „West End Blues“, nebo „Cornet Chop Suey“ atd. Ale když posloucháte každou skladbu zvlášť, zaznamenáte, že každý je na stejně velké virtuózní a hudební výši.
  3. Miles Davis: Kind of Blue – to patří do sbírky snad každého. Když toto posloucháte každý den stovky let, pořád se z této hudby učíte něco nového…
  4. John Coltrane: Love Supreme – Další klasické album – bylo to první Coltranovo album, které jsem kdy slyšel a trochu to mnou pohlo…
  5. Clifford Brown/Sonny Rollins: Plus 4 – Také, první album, které jsem od Browna slyšel a to mě donutilo začít sbírat každou nahrávku tohoto velkého trumpetisty.
  6. Duke Ellinghton: Such Sweet Thunder – album, které zahrnuje všechny Ellinghtonovi sólisty – J. Hodgese, H. Carneye, C. Andersona, C. Terryho atd…
  7. Thelonius Monk: Live at the Five Spot – Nádherná příležitost slyšet Monka, Coltrana a Roye Haynese, jak hrají v malém klubu. Pro mě je toto jedna z nejvíce vzrušujících jazzových příležitostí, jakou jsem kdy slyšel…