VOLL-DAMM BARCELONA JAZZ FESTIVAL 2019

VOLL-DAMM BARCELONA JAZZ FESTIVAL 2019

Náš redaktor, Michal Kratochvíl, trvale žijící v Barceloně, se chystá navštívit jeden z nejstarších španělských jazzových festivalů, Voll-Damm Barcelona Jazz Festival. Pravidelně tak bude přinášet reportáže koncertů zvučných jmen a informovat o tom, co ho na festivalu zaujalo.

Hlavními hvězdami letošního festivalu, který slaví již 51 let, jsou Herbie Hancock, Djavan, Wynton Marsalis a Ludovico Einaudi. Festival si za tuto dlouhou dobu vybudoval skvělé renomé a svým rozsahem se řadí vůbec mezi největší jazzové festivaly na starém kontinentu. V letošním roce probíhá od 19. října až 20. prosince a konceptem se liší od letních festivalů podobného druhu, neboť koncerty probíhají po dobu dvou měsíců v nejrůznějších sálech po celém městě a pořadatelé se pyšní tím, že festival dělají hlavně pro místní lidi a nezaměřují se prvoplánově na turisty.

V programu dále zazáří např. Richard Bona, Ron Carter, Angélique Kidjo, Martirio y Chano Domínguez, John Scofield, Makaya McCraven, Joe Lovano nebo Kyle Eastwood.

Stalo se již tradicí, že v posledních letech festival představuje místního interpreta, který uvádí několik koncertů v různých formátech. Letos bude takto uvedena mladá hvězdička Andrea Motis, která se již zvládla prosadit po celém světě.

Nově v programu festivalu nechybí ani flamenco, které je zastoupeno několika vystoupeními slavných umělců, jako třeba Tomatito a José Merced, nebo Rafael Riqueni, Las Migas, Los Farrucos, Dúo del mar a Estrella Morente.

Nezapomíná se ani na studenty, pro které jsou pravidelně připravovány masterclass s mnohými hvězdami festivalu a tyto lekce jsou přístupné i veřejnosti.

A pokud by se vám zachtělo dopřát si jazzu i při prohlídce turistických atrakcí Barcelony,

La Font Màgica (kouzelná fontána) se opět stává jedním ze zajímavých zpestření festivalu. Vizuální a zvukové představení bude inspirované skvělými okamžiky minulosti a nedávné historie žánru a možná i vás roztančí v rytmu swingu.

Letos pro vás máme překvapení v podobě několika reportáží ze zajímavých koncertů tohoto ročníku.

Kompletní program a informace o festivalu: https://www.jazz.barcelona