Voicingers on Tour: koncerty hvězd polské jazzové vokální scény a originální workshop

Voicingers on Tour: koncerty hvězd polské jazzové vokální scény a originální workshop

Praha, 25. 9. 2019

Jazzový festival Voicingers se v rámci platformy „On Tour“ chystá poprvé i do Prahy! Na pódiu pražského Jazz Docku vystoupí 10. a 11. října etablované hvězdy evropské hudební scény (Grzegorz Karnas, Grzegorz Maslowski, Szymon Mika, Mariusz Prasniewski) i mladí hudebníci, kteří před sebou mají slibnou jazzovou kariéru, a jejichž debutová alba v nedávné době obohatila polskou a českou hudební scénu (Przemek Kleczkowski, Natalia Kordiak, Marta Kloučková). Kromě koncertů Voicingers přiveze i originální hudební workshop.

Jazzový festival Voicingers se zrodil v polském městě Źory, aby rozšířil obzory milovníkům hudby a utišil hlad po živém hudebním zážitku, a to jak mezi performery, tak mezi posluchači. V pražském Jazz Docku se ve čtvrtek 10. října a v pátek 11. října představí čtyři zpěváci v doprovodu česko-polských hudebníků: evropská špička Grzegorz Karnas, vycházející polské jazzové hvězdy Przemek Kleczkowski a Natalia Kordiak a česká jazzová zpěvačka Marta Kloučková. Složení jejich kapel je skvostné: vystoupí např. kytaristé Szymon Mika a Kuba Mizeracki, kontrabasisté Alana Wykpisz a Mariusz Prasniewski, bubeníci Grzegorz Masłowski a Grzegorze Pałka či pianisté Vít Křišťan a Mateusz Kołakowski.

Voicingers on Tour: koncerty hvězd polské jazzové vokální scény a originální workshop

Grzegorz Karnas je zpěvák světového formátu, jehož magazín Downbeat zařadil mezi prvních 20 jazzových zpěvákům současné světové scény v kategorii „Rising Male Vocalist“. Karnas spolupracuje s polskými jazzovými legendami a špičkovými umělci evropské jazzové scény. Poté, co získal několik ocenění od odborné veřejnosti, novinářů a diváků, vydal se na turné po Evropě, Africe a Asii. Dalším čtvrtečním vystupujícím bude Przemek Kleczkowski, absolvent Jazzového institutu Hudební akademie v Katovicích, jenž pravidelně vystupuje na jazzových festivalech v Polsku i v zahraničí. Jak říká, největší síla jeho hudby je jednoduchost, která v kombinaci s improvizací vytváří velmi zajímavý mix. Jeho debutové album TIME (Hevhetia, 2018) patří k nejlepším počinům na mladé polské jazzové scéně.

Time - Przemek Kleczkowski // TIME // OFFICIAL VIDEO

Druhý den festivalu bude patřit ženským jazzovým hlasům; vystoupí polská vycházející hvězda Natalia Kordiak a česká jazzová zpěvačka Marta Kloučková.

Voicingers on Tour: koncerty hvězd polské jazzové vokální scény a originální workshopNatalia Kordiak je nepřehlédnutelným zjevem na mladé polské jazzové scéně. Absolventka Vysoké školy jazzové hudby Henryka Majewského ve Varšavě a vítězka soutěže Voicingers Contest 2018, vede vlastní „Natalia Kordiak Quartet“, pro který také komponuje. Právě vydala své debutové album Bajka u vydavatelství Hevhetia.

 

 

 

 

 

Natalia Kordiak Quintet - Maria

Voicingers on Tour: koncerty hvězd polské jazzové vokální scény a originální workshopTěžištěm autorské tvorby Marty Kloučkové je její Quartet, jejž tvoří hudebníci patřící k tuzemské jazzové špičce (Vít Křišťan – p; Jan Fečo – b; Marek Urbánek – dr). Na podzim roku 2018 této sestavě vyšlo autorské album s názvem Loving Season (Hevhetia), na kterém hostují kytarista David Dorůžka a soubor Clarinet Factory. Mimo to je členkou vokálního sextetu Skety a spolupracuje s tělesy a hudebníky napříč žánry.

 

 

 

 

Jazzový festival Voicingers kromě koncertů a každoročního pěveckého klání nabízí workshopy pro hudební profesionály i amatéry. Workshopy vedou umělecky aktivní evropští jazzmani s pedagogickou zkušeností (světově uznávaný polský jazzový zpěvák Grzegorz Karnas, polská vycházející hvězda Natalia Kordiak, vynikající jazzový bubeník Grzegorz Maslowski, kolumbijský perkusista, kytarista, baskytarista a zpěvák Edilson Sanchez a zpěvačka Marta Kloučková.). „Cílem workshopu je prohloubit kontakt s vlastní muzikalitou, najít svůj hlas, své umělecké a kreativní já. Lekce jsou určeny všem zájemcům, kteří zpívají a hrají nástroje. Část workshopu bude věnována tématům týkajících se spolupráce zpěváků a instrumentalistů, je určen zájemcům o vokální a instrumentální improvizaci, lekce budou také zaměřeny na hru na perkuse, rytmickou improvizaci a kolektivní tvorbu,“ říká iniciátor festivalu Voicingers, zpěvák a jeden z lektorů Grzegorz Karnas. „Každý účastník bude mít možnost hrát nebo zpívat v doprovodu bicích, basy a kytary nebo klavíru,“ dodává.

Workshopy jsou zakončeny závěrečným koncertem studentů, ti mají také příležitost zahrát si s lektory během večerní jam session. Workshopy se uskuteční ve dnech 12. a 13. října 2019 ve Studiu Paměť Praha (Soukenická 29, Praha 1). Workshopu je možné se zúčastnit na jeden či na oba dva dny, registraci provedete zde.

Více informací najdete zde či tady.

Vstupenky na festival jsou k dispozici zde.

Festival se koná za podpory polského Ministerstva kultury a Polského institutu v Praze.