Zavítejte do Dunajské Stredy, budete free!
trumpet 001

Zavítejte do Dunajské Stredy, budete free!

Zavítejte do Dunajské Stredy, budete free!Již podvanácté vypukne počátkem září v jihoslovenském městě Dunajská Streda s převažujícím maďarským živlem festival improvizované hudby ARE YOU FREE?. Vloni jsme odtud přinesli trojlístek rozhovorů, mezi nimiž figuroval i Erik Truffaz. Letos se v osmi koncertech představí především nonkonformní hudebníci z Maďarska, ale zastoupeno je též Česko, Polsko, Estonsko a Chorvatsko. Stěžejní část programu se odehraje v NFG klubu (příznačně na Korze Bély Bartóka), ovšem hudba rozezní také prostory kavárny Buena Caffe House a Galérie současných maďarských umělců…

V pátek 6.září ve 20.00 zahajuje letošní ročník slovensko-české trio Szabó-Turcerová-Mareček. Zrodilo se před dvěma lety a tvoří jej saxofonistka Michaela Turcerová (studentka AMU v Praze), kytarista Štefan Szabó a bubeník Petr Maceček (oba z JAMU v Brně). Repertoár obsahuje převážně autorské kompozice všech členů, ale též jedinečná uchopení jazzových standardů. Vše zdobí netuctové interpretační výkony a kongeniální kolektivní improvizace.

Druhým vystupujícím je polské duo Backspace, rozšířené na trio. Je jednou z nejoriginálnějších skupin na evropské scéně improvizované hudby, což před nedávnem dokázala albem „AD DA“ vydaném na značce Hevhetia. Akordeonista Zbigniew Chojnacki a houslista Lukasz Czekala vskutku kreativním způsobem kombinují akustický zvuk svých nástrojů s moderními technologiemi, zvláště pak s počítačovým sofwarem. V Dunajské Stredě s nimi bude hrát trumpetista (a taktéž elektronik) Marcin Albert Steczkowski, který paletu neobvyklých barev rozšiřuje ještě víc. Uslyšíte dobrodružnou směs elektronické hudby, nu-jazzu, pärtovské mystiky zvané Tintinnabuli, free-jazzu, volné improvizace a soudobé komorní hudby.

První festivalový den uzavře unikátní fúze psychedelického rocku, raného funku a kytarových groovů maďarské pětice The Qualitons, která tady oslaví 10 let existence. Kapelu tvoří absolventi Katedry jazzu na Hudební akademii Ference Liszta v Budapešti, kteří se od instrumentálního jazz-funku dostali k odvážnějšímu a progresivnějšímu materiálu, který zní na jejich novém, v pořadí již třetím albu „Echoes Calling“. Právě ten budou v Dunajské Stredě představovat, na což se lze opravdu těšit. Tak jako se z jejich hudby těšili již posluchači v Německu, Španělsku, Francii, Polsku a Spojených státech, kde mimochodem vystupovali i v živém vysílání legendárního rádia KEXP v Seattlu.

The Qualitons - Doubt (Live on KEXP)

Sobotní program 7.září odstartuje již v 10.00 v kavárně pozoruhodné maďarské duo: Ferenc Kovács „Öcsi“ (housle, trubka, zpěv) a Antal Brasnyó „Anti“ (viola). Kovács byl zakládajícím členem Budapest Ragtime Bandu, od roku 1994 je členem Kálmán Balogh Gipsy Cymbalom Bandu. Spolupracoval také s opravdými legendami avantgardního jazzu, včetně Davida Murraye, Hermida Drakea a Archieho Sheppa, který o něm prohlásil, že je „jedním z nejlepších houslistů na světě, a který na trubku hraje jako Miles Davis.“ S vlastní formací Magony String Orchestra míchá venkovskou barokní hudbu, jazz a soudobku. Působil také v již legendární maďarské jazz-rockové kapele Djabe (s chutí s ní hraje Steve Hackett, který s Djabe natočil dokonce pět alb!), v Dresch Quartet a MAKÚZ Györgyho Szabadosona. Jeho spoluhráč Brasnyó je lidovým hudebníkem a výrobcem hudebních nástrojů; jako instrumentalista si získal reputaci spopuprací s Félixem Lajkó a Mihálym Dreschem.

V podnětném prostředí Galérie vystoupí v 17.00 maďarské trio Öcsi-Ko-Anti. K výše uvedenému duu Kovácse a Brasnyó se připojí klavírista Zoltán Kovács. V roce 1998 absolvoval akademická studia klasické kompozice a klavírní hry, ale jazzu se věnuje již od 13 let. V letech 2001-2016 působil jako klávesista v již zmíněné kapele Djabe; jeho sóla obsahují prvky klasické hudby, což bylo pro jazz-rock, okořeněný maďarským a africkým folklórem, nesmírně osvěžující. Nechme se překvapit, s čím vyrukuje nyní…

Po něm se zde ke klavíru posadí jedna z nejvýznamnějších osobností maďarského jazzu – Béla Szakcsi Lakatos. V hudebním světě se pohybuje již od padesátých let, a postupně zanechává výrazné stopy v hájemství tradičního jazzu, jazz-rocku, new-age music, volné improvizace a gypsy-jazzu. Superlativy k jeho interpretačnímu umění nešetřily takové hvězdy, jako např. Bob Mintzer, Peter Bernstein, John Patitucci, Jack DeJohnette, Franka Zappa, Dave Weckl, Omar Hakim, Victor Bailey atd. atd. Do historie maďarského jazzu se zapsal především pojetím jazz-fusion s kapelou Rákfogó a poté Saturn. Sbíral též romský folklór. Již několik desetiletí se hluboce věnuje studiu a interpretaci kompozic soudobého skladatele Györgya Kurtága, nyní k němu přibyli György Ligeti, Péter Eötvös a Pierre Boulez. A z těchto všech pramenů nabírá vodu do jednoho vědra…

Szakcsi Lakatos Béla ǀ Zeneakadémia // Liszt Academy

Hlavní večerní program slibuje skutečné vyvrcholení. Od 21.00 v NFG klubu vystoupí dva soubory, jež představují dva póly uchopení improvizované hudby. Nejdříve spustí mezinárodní Varga Dániel kvartett mladého maďarského saxofonisty Daniela Vargy. Ten si nijak neláme hlavu se žánry; svojí hráčskou virtuozitou se již stačil proslavit v experimentální indie-rockové skupině Moped Loewen, a má vlastní kvarteto, které je volnou formací hrající současný jazz ukotvený ve volné i modální improvizaci s výraznými lyrickými prvky. Do Dunajské Stredy tato naděje maďarského jazzu dorazí s kytaristou Piotrem Lipowiczem, bubeníkem Piotrem Budniakem (oba z Polska) a svým kmenovým kontrabasistou Ivarem Krizićem (z Chorvatska).

Závěr festivalu Are You Free? v Dunajské Stredě bude patřit estonskému Tormis Quartetu. Dvojice instrumentalistů (kytaristé Jaak Sooäär a Paul Daniel) a dvojice zpěvaček (Kadri Voorand a Liisi Koikson) se věnují dílu jednoho z nejvýraznějších skladatelů sborové hudby v Evropě, Estonce Velja Tormise (1930-2017). Převážná většina jeho skladeb vychází ze starých estonských lidových písní a Voorand a Sooäär je zpívali ve sborech již od útlého věku. V roce 2015, v rámci oslav 85.narozenin skladatele, festival Jazzkaar dvojici oslovil s nápadem spojit tuto vokální hudbu s jazzem. Již v kvartetu s tímto projektem triumfovala, takže se čtveřice rozhodla pokračovat jako regulérní skupina. Postupně vystoupila s úspěchem na hlavních folklórních a jazzových festivalech nejen doma, ale také ve Velké Británii, Izraeli, Německu, Maďarsku a Finsku. Před třemi lety získala estonskou Grammy jako Nejlepší nová skupina roku. Na jaře 2018 vydala svoje debutové album „Tormisele/Hommage To Veljo Tormis“, a to německého vydavatelství Nordic Notes.

Tormis Quartet (Voorand/Koikson/Sooäär/Daniel) "Sõrmemähkimismäng/Finger Binding Game"

Všechny další potřebné informace získáte na festivalových webových stránkách. Vřele doporučujeme. A samozřejmě nebude zde na Jazzportu chybět report, takže i ti, kdo první zářijový víkend nepřijedou do Dunajské Stredy, budou moci být u toho…