Fotoreport: Tuck&Patti ozdobili BOHEMIA JazzFest
Michal Sýkora

Fotoreport: Tuck&Patti ozdobili BOHEMIA JazzFest

Bohemia Jazz Fest, Praha, Staroměstské náměstí, 9.7.2019

Druhý koncert 14. BOHEMIA JazzFestu rozehrálo české trio Tomáše Sýkory výhradně vlastními, zajímavými, mainstreamovými kompozicemi. Nápadité harmonie autora, pianisty Tomáše Sýkory vhodně doprovázeli Jan Kusuvský na basu a Petr Nohavica na bicí.

Tomáš Sýkora Trio

Lorenz Kellhuber Trio

Příjemný úvod večera na Staroměstském náměstí naladil publikum na druhé pianové trio, ovšem zcela odlišného ražení. Lorenz Kellhuber Trio začalo nenápadně, postupně improvizace vedoucího pianisty Lorenze Kellhubera dostávaly dynamiku, kterou výrazně až rockově posouval bubeník Moritz Baumgärner i basista Felix Henkelhausen s různobarevně nalakovanými nehty. Skupinové, precizně zahrané improvizace střídaly sóla jednotlivých členů tria, které jen jednou sklouzly k delšímu monotónnímu tématu. Nejen pianista, ale celé trio se dostalo do extáze, improvizace nebraly konce a vyvrcholily po padesáti minutách bez pauzy do závěrečného chorusu! Strhující vystoupení německých mladíků zaslouženě vytleskalo nadšené publikum. Doporučení z německého velvyslanectví vycházející jazzové hvězdy je nutno jednoznačně pochválit. Neváhejte, pokud budete mít příležitost vidět Lorenz Kellhuber Trio.

Tuck&Patti

Duo Tuck&Patti zapůsobilo na první pohled velmi nezvykle, jako bílý anděl a jeho černošská chráněnkyně. Zcela originální, nenapodobitelná, kytarová technika Tucka Andersse a mimořádně kultivovaný zpěv Patti Cathcard nadchly všechny na Staroměstském náměstí. Tuckova virtuózní kytara skvěle kombinující postupy Wes Montgomeryho i Jimi Hendrixe spolu s nádherným zpěvem Patti ozdobily BOHEMIA JazzFest 2019.

Kdo čekal uhlazený pop – jazz, dočkal se energického dua světové extratřídy. Starší standardy střídaly novější, jedna interpretace lepší než druhá, došlo i na Little Wing od Jimi Hendrixe. Dvě sólové kytarové improvizace přesvědčily o Tuckově virtuozitě všechny diváky, kteří nadšeně hltali další a další zegarków repliki jeho originální kytarové postupy a nápady. Po uklidňující dojemné baladě zahráli Tuck&Patti očekávanou závěrečnou Time After Time. Bouřlivý aplaus vynutil další nádhernou baladu a ještě závěrečný přídavek.

Pro udělení Bohemia Jazz Award si Rudy Linka vybral duo Tuck&Patti opravdu velmi správně. Masivní skleněnou plastiku výtvarníka Zdeňka Lhotského, která svým tvarem dlažební kostky symbolizuje středoevropské historické náměstí, na kterém se festival Bohemia JazzFest koná, dojatě přijali Tuck&Patti.

Text a foto: Michal Sýkora

Video: kamera Michal Sýkora, editing Marián Pavlík