Nábřežní jazzová pouť se blíží do Hradce Králové již po jedenácté!

Nábřežní jazzová pouť se blíží do Hradce Králové již po jedenácté!

V sobotu 3. srpna od 17.00 se u Labe v Hradci Králové uskuteční již 11.ročník NÁBŘEŽNÍ JAZZOVÉ POUTI. Stejně jako v předchozích letech se bude hrát na dvou pódiích, před restaurací Náplavka na Smetanově nábřeží a v parku u „dětské železnice“.

Rozjezd obstarají hradečtí swingoví veteráni ART JAZZ BAND. Již téměř 25 let (den narození: 21.3.1995 jako Art Q) těší nejen své věrné příznivce nesmrtelnými dixielandovými a swingovými perlami. Muzikanty znáte z předních hradeckých orchestrů a skupin, ovšem swing je pro ně srdeční záležitostí.

Nábřežní jazzová pouť se blíží do Hradce Králové již po jedenácté!Na jinou notu hraje hradecké VENTIL DUO tedy Martin Brunner (flétny) a Jiří Vyšohlíd (klávesy). Jejich spolupráce začíná v roce 1981. Během krátké doby okouzlili na jazzových festivalech v Československu (1. místo v Karlových Varech aj) či třeba v polském Krakově. Od počátku měla v jejich tvorbě hlavní slovo improvizace inspirovaná moderním jazzem a freejazzem. O jejich hudbě se mj. dočtete: „V souhře naleznete prvky dada, surreálna, černého humoru i duchovní meditace, mísí se zde nízké s vysokým, zemitost, bezelstnost i ušlechtilost se živočišností a archetypálností…“ Ale především hudba Ventil Dua potěší ucho i duši.

Další radostí budou jistě znamenití slovenští bluesoví hudebníci ERIK BOBOŠ PROCHÁZKA & MAREK WOLF. Dvě elektrické kytary interpretují svébytná pojetí vesměs hudebních standardů. Postupem dekompozice rozkládají originál na základní stavební kameny, aby z nich vzápětí vybudovali úplně nový tvar. Slovenský bluesman Erich „Boboš“ Procházka je jedním z nejlepších evropských hráčů na foukací harmoniku. S talentovaným kytaristou mladé generace Markem Wolfem vytvořili originálně znějící duo, které sice repertoárově ctí bluesovou tradici, výrazově ji však daleko přesahuje. Výsledek je nezaměnitelně bobošovsko-wolfovský.

ONDŘEJ KABRNA & FLYING HAMMOND TRIO přivezou na jazzové nábřeží poprvé hammondky. Hudba tria je velmi dynamická, od naprostého pianissima až po rockové pasáže. V repertoáru mají od autorských kompozic po skladby jazzové a bluesové klasiky. „Uslyšíte autentické varhany Hammond, staré půl století, ale také opravdový analogový syntezátor, postavený podle vzoru Onde Martenot. Hudba vlastní, blues, swing, progressive rock a kdovíco ještě :-) Těší se na Vás také neuvěřitelný Kryštof Tomeček na kytaru a kytarový syntezátor. Za bicími usedne Antonín Jína. Motto: Nesnažíme se zařadit do nějakých škatulek, prostě hrajeme, co nás baví a vzrušuje. A doufáme, že bude i vás,“ láká lídr Kabrna.

Na břehy soulu, jazzu a latiny nás přenese projekt SOUL SISTERS zpěvačky Lucie Víškové (roz. Zemanové), která již několik let překvapuje (příjemně) odvážnou interpretací tvorby Stevieho Wondera. Ve svém repertoáru má nejslavnější hity A. Franklin a dalších interpretů v originálním podání s prvky jazzu, latin music a soulu. Lucie Víšková spolupracuje mj. S Back Side Big Bandem, kapelou Update či dixíkem Steamboat Stompers, kterou jsme na jazzové pouti přivítali vloni.

Program

Pódium – Dětská železnice – park

17:00 ART JAZZ BAND

19:00 ONDŘEJ KABRNA & FLYING HAMMOND TRIO

21:00 SOUL SISTERPódium

Náplavka – zahrádka

18:00 VENTIL DUO

20:00 ERIK BOBOŠ PROCHÁZKA & MAREK WOLF