Jazz ve městě - Špičková hudba v industriálních kulisách

Jazz ve městě – Špičková hudba v industriálních kulisách

Ambiciózní hudební festival v areálu bývalé textilní továrny i letos naplnil svůj program koncerty špičkových interpretů. Jazz ve městě bude mít tři dny a na konci července si ho opět užijeme v industriálních prostorách textilky Slezan na Těšínské ulici. Na dvou scénách se budou střídat hudebníci, jejichž koncerty si užijí jak jazzoví nadšenci, tak laici. Koncerty, moravské víno a neformální prostředí exteriérů textilek podpoří atmosféru festivalu, který měl loni skvělé ohlasy. Recenzi z loňského závěrečného dne festivalu publikoval například internetový deník pro kulturu a umění Ostravan.cz. Čt 25. 7. – So 27. 7. / textilka Slezan, ul. Těšínská.

„Jazz ve městě je po Mezinárodním folklorním festivalu další velkolepou několikadenní žánrovou hudební událostí, která je pevně spjata s městem Frýdek-Místek. Po směsici folklóru z celého světa přivítáme u nás rovněž mezinárodní Jazz ve městě, který je v nejrůznějších formách vždy oslavou míšení stylů i improvizace. Těší mě, že znovu můžeme milovníkům tohoto žánru nabídnout ne nějaký jazzový bonbónek, ale hned celou bonboniéru, kterou si navíc mohou vychutnat ve stylovém prostředí slezanské textilky, spojeném s průmyslem i historií,“ řekl primátor Michal Pobucký.

„Jsme nadšení, že do Frýdku-Místku přijede oceňovaný alt-saxofonista MC Soweto Kinch. Ten je jedním z nejvíce vzrušujících a všestranných mladých hudebníků na britské jazzové a hip hopové scéně,“ představuje zahraničního headlinera letošního festivalu, který má téměř dvacetiletou zkušenost s koncertováním v mezinárodním měřítku, Gabriela Kocichová z Kultury F≈M. „Na jeho performance čekejte dechberoucí sóla a přirozené propojování hudebních stylů,“ doplňuje dramaturg festivalu Jiří Močička.

Velkým tahákem festivalu je rozhodně páteční koncert kapely -123min.

„Kapela byla na přelomu tisíciletí velmi populární a pak náhle zmizela. Návrat na koncertní pódia jejich početné publikum nadchl. Jsme moc rádi, že pro své frýdeckomístecké fanoušky zahrají Minuty právě na Jazzu ve městě,“ říká Gabriela Kocichová o kapele známé především svými živými energickými koncerty.

Jazz ve městě - Špičková hudba v industriálních kulisách
-123 min

Festival bude letos otvírat koncert šestnáctičlenného big bandu Cotatcha orchestra. „Unikátní zvuk a repertoár této stálice jazzové scény je založen na jedinečných projektech, v nichž uvádí díla zahraničních a především současných českých skladatelů,“ říká Jiří Močička o big bandu, který do Frýdku-Místku přijede s jedním ze svých nejnovějších projektů „řízlým“ elektronickou hudbou. Na koncertu představí autorské skladby z pera Martina Konvičky, Jiřího Levíčka a Matúše Jakabčice psané na míru tomuto tělesu.

Jazz ve městě - Špičková hudba v industriálních kulisách
Cotatcha Orchestra

Oceňovaným zástupcem stylu, ve kterém se klasická hudba a elektronika míchá do jedinečného organického universa je Tomáš Dvořák aka Floex. Letos byl oceněn hudební cenou Anděl v kategorii alternativa a elektronika za projekt Portrait Of John Doe, se kterým vystoupí letos na Jazzu ve městě. Originální nadžánrový repertoár a fúzi elektronické a akustické hudby předvede projekt Zorba že ja Buddha.

„Jde o dvojici v Praze působících hudebníků Ashley Sarah Abrman, vokalistky ovlivněné například i gospelem, a Ondřeje Hausera, baskytaristy a producenta, který působí v Prago Union Live Band, v kapele Davida Krause a také v projektu Ochepovsky, který s velkou parádou uzavíral loňský ročník festivalu,“ dodává ještě Jiří Močička.

Výrazným hlasem letošního Jazzu ve městě bude Marta Kloučková, jazzová zpěvačka a autorka. Marta Kloučková je díky svému autorskému debutu Loving season (2018) na české jazzové scéně jen těžko přehlédnutelná. Klasický jazz a výrazný jazzový nástroj saxofon na festivalu rozezní Ondřej Štveráček. Charakteristický zvuk varhan Hammond B3 přinese Libor Šmoldas s Organ trio, které vás překvapí přívalem pozitivní energie, s níž hraje vlastní skladby, vycházející nejen z jazzové tradice, ale silně se opírající o blues, funk a soul šedesátých let. Zástupcem mladé jazzové generace bude na festivalu TRIPlay!, progresívní projekt, jehož repertoár je tvořen převážně autorskými skladbami všech členů. Jeden z členů kapely, frýdeckomístecký rodák Jan Uvira, poskytl našemu kulturnímu magazínu rozhovor. Odkaz na něj najdete mezi dalšími zajímavostmi níže.

 

Areál na Těšínské otevíráme po všechny festivalové dny vždy v 17.00. Na místě bude občerstvení včetně stánku s moravským zemským vínem z produkce vinařství Dvůr pod Starýma Horama. Vstupenky a permanentky jsou v prodeji online na www.kulturafm.cz, na pobočkách Turistického informačního centra F≈M a v hale Polárka. Nejvýhodnější je permanentka na celý festival, stojí 450 Kč. Můžete si také koupit vstupenky na jednotlivé dny v ceně 250 Kč. Permanentky jsou přenosné a vydáváme je po předložení vstupenky u vstupu do areálu.

Akci pořádá statutární město Frýdek≈Místek prostřednictvím příspěvkové organizace Kultura F≈M. Na akci se podílejí městské společnosti Frýdecká skládka a. s. a TS a. s. Důležitým partnerem je Slezan Holding a.s. Děkujeme za spolupráci.

Program

Čt 25. 7. 18.00

Cotatcha Orchestra
Zorba že ja Buddha
Soweto Kinch Trio

Pá 26. 7. 18.00

Organ Trio
-123min.
Floex Presents A Portrait Of John Doe

So 27. 7. 18.30

Ondřej Štveráček Quartet
TRIPlay!
Marta Kloučková Quartet feat. David Dorůžka

Prodej vstupenek: http://www.kulturafm.cz//detail-akce/jazz-ve-meste-vsechny-barvyjazzu/22454/icalrepeat.detail/-

Zdroj: tisková zpráva