Festival Ibérica zahájí Tomáš Hanák, v pátek program vyvrcholí flamenkovým galakoncertem. Tvůrčí dílny a gastronomická fiesta umožní prožít iberoamerickou kulturu na vlastní kůži

Festival Ibérica zahájí Tomáš Hanák, v pátek program vyvrcholí flamenkovým galakoncertem. Tvůrčí dílny a gastronomická fiesta umožní prožít iberoamerickou kulturu na vlastní kůži

Festival Ibérica už pošestnácté přenese do Česka atmosféru Španělska a dalších iberoamerických kultur. V pondělí 24. června jej v pražském Divadle pod Palmovkou zahájí herec Tomáš Hanák, madridská tanečnice Virginia Delgado a kytarista Petr Vít. V jejich komponovaném představení Vracím se pro svá křídla – Vuelvo por mis alas zazní verše granadského básníka 20. století Federika Garcíi Lorky. „Pro diváky to je nejspíš nezvyklé, protože mě lidé většinou znají jako výrobce legrace, švandy, parodie a ironie. Takže je asi pro leckoho zvláštní poslouchat báseň nebo poezii, která je navíc velmi melancholická v mém podání. Je to asociativní poezie, kde člověk jakoby dějovou linku nenajde, jsou to opravdu pocity. A pro nás je vždy odměnou, když je s námi publikum sdílí,“ říká Hanák. Spojujícím prvkem představení je hudebně taneční koláž. Hudba a pohyb zde obohacují každé slovo a verš o nový, neočekávaný rozměr a barvu. Do Prahy v rámci festivalu zavítá také zpěvák a kytarista Diego Guerrero, který se svým kvartetem zahraje 29. června v Jazzdocku.

 Hlavním městem festivalových aktivit však bude již tradičně Brno. Vrcholem místního programu se stane 28. června flamenkový galakoncert na nádvoří hradu Špilberku v podání největších hvězd flamenkové scény. Jako první vystoupí Cristina Aguilera. Sedmadvacetiletá granadská tanečnice získala v minulosti například první cenu v soutěži mladých flamenkových umělců Desencaja a v současnosti je flamenkovou primabalerínou v prestižním ansámblu Ballet Flamenco de Granada. Po ní otěže večera převezme již zmíněný Diego Guerrero, který se zase může pochlubit nominací na Latin Grammy.

Festival Ibérica každoročně poskytuje možnost vyzkoušet si iberoamerickou kulturu na vlastní kůži, a to jednak při gastronomické fiestě na nádvoří brněnské Staré radnice a pak také během tvůrčích dílen. Gastronomická fiesta se uskuteční 27. 6. a španělská paella, mexické tacos, nejrůznější tapas i vína z Pyrenejského poloostrova a Jižní Ameriky budou k ochutnání rovněž o den později na Špilberku. „Tvůrčí dílny opět povedou špičkoví lektoři ze zahraničí i z Česka a ze Slovenska. V nabídce nechybí flamenkový tanec, flamenková kytara, bata de cola nebo perkuse,“ říká koordinátorka tvůrčích dílen Maria Cristina Roa. Pořadatelé připravili i dílničky pro děti a několik novinek, mezi nimi například workshop o kávě, vaření paelly nebo bubnování se skupinou Ritmo Factory.

Doprovodný program pak nabízí další zážitky. „Cestovatelé a milovníci dalekých krajin by si neměli nechat ujít fotografickou přednášku Fenomén Venezuela v podání Petera „Becko“ Ondrejoviče, který jako jeden z prvních slanil nejvyšší vodopád světa Salto Angel. Pro fanoušky kinematografie jsme opět připravili filmovou přehlídku v kině NoArt na Radnické 4,“ říká dramaturg festivalu Petr Vít. Kompletní program i vstupenky jsou k dispozici na webu iberica.cz a také v síti Ticketmaster.

 PROGRAM IBÉRICA 2019

24.6.

Praha, Divadlo pod Palmovkou

G. Lorca: Vracím se pro svá křídla

27.6.

Brno, Stará radnice

Fiesta Gastronómica – iberoamerická kuchyně, hudba a tanec

28.6.

Brno, Špilberk

Flamenkový galakoncert Ibérica: Cristina Aguilera grupo, Diego Guerrero kvartet

29.6.

Praha, Jazzdock

Diego Guerrero kvartet

 

Doprovodný program

24.6. – 30.6.

Brno, TIC Brno (Radnická 4)

Přehlídka španělských a latinskoamerických filmů

26.6.

Brno, Sál Břetislava Bakaly

Fenomén Venezuela – přednáška Petera „Becka“ Ondrejoviče

27.6.

Brno, Stará radnice

Ibérica Creativa – vyhlášení vítězů výtvarné soutěže

28.6.

Brno, Špilberk

Fiesta Gastronómica na Špilberku

 

Brno, SVČ Lužánky

Mistrovské workshopy

29.6. – 30.6.

Brno, SVČ Lužánky

Tvůrčí dílny Ibérica (flamenkový tanec, kytara, perkuse, salsa a další)

Zdroj: tisková zpráva