JazzFestBrno připravil podzimní ozvěny. Přijede hvězdná pianistka Hiromi, jazzový vizionář Aaron Parks a básník klavíru Shai Maestro
Hiromi

JazzFestBrno připravil podzimní ozvěny. Přijede hvězdná pianistka Hiromi, jazzový vizionář Aaron Parks a básník klavíru Shai Maestro

Festival JazzFestBrno už šestým rokem uspořádá podzimní ozvěny. V listopadu představí tři osobnosti jazzového klavíru. První koncert bude patřit jedné z nejvýraznějších představitelek současné asijské hudební tvorby, Japonce Hiromi. Její sólový akustický koncert hostí 3. listopadu Janáčkovo divadlo. Hned dvě kapely se představí 17. listopadu v Sono Centru, kam se vrátí americký jazzman Aaron Parks, poprvé však v roli kapelníka s projektem Little Big. Po něm se po klaviatuře rozběhne oblíbenec místního publika Shai Maestro se svým triem.

„Parks i Maestro jsou živoucím důkazem toho, že jazz je možná nejsvobodnějším hudebním žánrem. Tento večer tak lze vnímat i jako malý hudební příspěvek k velkolepým oslavám 30. výročí sametové revoluce, které naši republiku v ten den čekají,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Vstupenky na koncerty minisérie Echoes of JazzFestBrno jsou k dispozici na webu jazzfestbrno.cz a v předprodejní síti Ticketmaster.

Jedinečný skladatelský cit a virtuózní technika v kombinaci s dynamickou hrou, do níž vkládá celé tělo. To je zřejmě nejvýstižnější charakteristika japonské pianistky Hiromi Uehara. Její energické koncerty jsou směsí jazzu, progressive rocku, vážné hudby a fusion.

„Pro mě je to zkrátka směsice toho, co sama ráda poslouchám a co jsem se naučila. V mé hudbě najdete prvky klasiky, rocku i jazzu, ale netroufnu si ji do žádného žánru zařadit. To nechávám na jiných,“ říká Hiromi.

Své debutové album Another Mind vydala v roce 2003 a od té doby přidala dalších devět desek, ať už pod vlastním jménem nebo se svými kapelami The Trio Project a Hiromi’s Sonicbloom. Hiromi spolupracovala také s řadou legendárních jazzmanů. Nahrávala i koncertovala s Chickem Coreou, s triem Stanleyho Clarka získala Grammy. Na Echoes of JazzFestBrno se představí v sólovém formátu, který jí dává maximum prostoru k prozkoumávání vlastních tvůrčích podnětů. „Jen málokdo dokáže sólový klavírní recitál naplnit takovou výbušností a vzrušující nepředvídatelností jako Hiromi,“ říká Spilka. Těchto aspektů si ostatně všiml i prestižní magazín Downbeat, který o Hiromi napsal, že „přináší neuvěřitelné množství energie při každém vystoupení, ať už na festivalovém pódiu, v klubu nebo v koncertní síni.“ Brněnské Janáčkovo divadlo jistě nebude výjimkou.

JazzFestBrno připravil podzimní ozvěny. Přijede hvězdná pianistka Hiromi, jazzový vizionář Aaron Parks a básník klavíru Shai Maestro
Hiromi

Pianista a klávesista Aaron Parks vydal svoje debutové album Invisible Cinema u prestižního labelu Blue Note ve svých 25 letech. Předtím se podílel na třech deskách Terence Blancharda u stejného vydavatele, a tak nebylo divu, že se i jeho první sólové CD dočkalo pozitivních ohlasů. Kritikové BBC jej vyhlásili jako jedno z nejlepších alb roku 2008 a časopis Jazz Times jej oslavoval jako „nového jazzového vizionáře“. Také ostatní počiny Aarona Parkse byly velmi úspěšné. V průběhu své kariéry spolupracoval také s mnoha uznávanými hudebníky, mezi něž patří například Kurt Rosenwinkel, Dhafer Youssef, Gretchen Parlato nebo Marcus Miller. Je také zakládajícím členem kapely James Farm společně s Joshuou Redmanem, Mattem Penmanem a Ericem Harlandem. Kapela Little Big je jakýmsi logickým pokračováním trajektorie vedoucí již od jeho prvního alba směrem k současnému, melodickému psaní témat s moderními rytmy a zvukovými možnostmi elektroniky. Kytarista Greg Tuohey, basista DJ Ginyard a bubeník Tommy Crane vkládají do hudby Aarona Parkse své zkušenosti nejen z jazzu, ale i z elektronické hudby, R&B, indie popu či alternativního country a vzniká tak originální a živoucí hudba, která oslovuje diváky po celém světě.

JazzFestBrno připravil podzimní ozvěny. Přijede hvězdná pianistka Hiromi, jazzový vizionář Aaron Parks a básník klavíru Shai Maestro
Aaron Parks

Izraelský pianista Shai Maestro začal hrát na klavír ve věku pěti let a jazzovou hudbou byl poprvé okouzlen, když mu bylo osm. Zaujala ho totiž nahrávka Gershwin Songbook od Oscara Petersona. Od chvíle, kdy se Shai poprvé dotknul klaviatury, se postupně proměnil z nadaného dítěte přes vyhledávaného spoluhráče až k sdělnému lídrovi vlastních projektů. Shai Maestro Trio si vydobylo úspěch u publika v proslulých newyorských klubech i jinde ve světě a vydalo čtyři velmi oceňované nahrávky – Shai Maestro Trio, The Road to Ithaca, Untold Stories a The Stone Skipper. Nyní přijíždí do Brna, své oblíbené destinace, představit svoje nové album The Dream Thief, které vyšlo na prestižním labelu ECM a jež se dočkalo vřelého přijetí od publika i hudebních kritiků – magazín Jazz Thing například přirovnává Maestrovu novinku k nejlepším nahrávkám legendárního pianisty Keitha Jaretta. Výrazný vliv na výslednou podobu desky mají tradiční Maestrův souputník peruánský kontrabasista Jorge Roeder a nový člen tria izraelský bubeník Ofri Nehemya. The Dream Thief se nevyhýbá ani aktuálním společenským tématům. V jedné ze skladeb například zaznívá v pozadí úryvky z proslovu Baracka Obamy po střelbě na jedné z amerických škol. „Myslím, že když umělci mají k dispozici pódium, je jejich povinností hovořit o světě, v kterém žijeme. Pro mě je to způsob odporu vůči tomu dnešnímu strašnému „normálnu“,“ říká Maestro. Otázce demokracie a nakládání s ní se tak během koncertu izraelského pianisty dostane dalšího kontextu.

JazzFestBrno připravil podzimní ozvěny. Přijede hvězdná pianistka Hiromi, jazzový vizionář Aaron Parks a básník klavíru Shai Maestro
Shai Maestro
PROGRAM ECHOES OF JAZZFESTBRNO 2019

3.11., 19:30

Janáčkovo divadlo

Hiromi (JP)

17.11., 19:30

Sono Centrum

Aaron Parks „Little Big“ (US)

Shai Maestro Trio (IL, PE)

 

Zdroj: tisková zpráva