Letošní 12. ročník Groove Brno ovládnou světové funky frontwomenky

Letošní 12. ročník Groove Brno ovládnou světové funky frontwomenky

Letošní 12. ročník Groove Brno ovládnou světové funky frontwomenkyJiž minulý rok festival dokázal, že groove, jazz a funky má v jihomoravské metropoli své silné zastoupení a věrné fanoušky. Letošní line-up bude ještě o poznání roztančenější. Do Brna se vrátí nejen Dirty Loops, kteří festival 8. října v Sono centru zahájí, ale pozvání přijali interpreti z dalších sedmi zemí světa. Kralovat festivalovému programu budou ženy a kapely, které dlouhé roky spolupracovaly s Princem.

Dvanáctý ročník se oproti tomu loňskému ponese zase trochu v jiném duchu. Nebylo to hlavním záměrem pořádající agentury BUJOART, ale letošní účast potvrdily převážně ženy frontwomanky a interpreti hned ze sedmi zemí světa. V říjnu tak do Brna zavítají kapely ze Švédska, USA, Velké Británie, Španělska, Dánska, Holandska a sousedního Slovenska.

„V minulém roce jsme nastavili laťku opravdu vysoko, ale až letošním line-upem jsme potvrdili,že to myslíme opravdu vážně. Z Brna se pomalu, ale jistě stává světová metropole jazzu, funku a toho nejlepšího groovu.“ dodává ředitel festivalu Josef Buchta.

Headlinerkou letošního ročníku je nizozemská zpěvačka a saxofonistka Candy Dulfer. Spolupracovala s největšími umělci jako Beyoncé, Princem, Aretha Franklin, Blondie, Maceo Parker, Dave Stewart či Van Morrison. Nominaci na cenu Grammy dostala za své debutové album Saxuality. Jejich sólových alb se prodalo již více než 2,5 milionu kopií po celém světě a její nejúspěšnější hit Lily was here sklízí úspěch nejen na YouTube, ale i v tuzemských a zahraničích rádiích.
Po úspěšném debutu se opět po roce vrátí Dirty Loops, tentokrát však s novou deskou. Pořadatelé se pro letošek rozhodli kapelu z Metro Music Baru přemístit do velkého sálu Sono centra. Těšit se tak můžeme na ještě větší světelnou show a intenzivnější hudební zážitek.

Ze Švédska je následovat budou i Nils Landgren & Funk Unit. Muž s červeným trombonem, jak mu lidé rádi přezdívají, si získal obdiv světa zejména pro své originální funky předělávky hitů od ABBA a jiných.

Ze Spojených států k nám poprvé zavítá s kapelou Judith Hill. Vokalistka Michaela Jacksona se objevila v dokumentu This is it, který pojednává o přípravách posledního turné kde spolu s Michaelem měla zpívat duet I Just Can’t Stop Lovin You. O několik let později se účastnila finálových kol americké televizní soutěže The Voice, kde si za svého kouče vybrala Adama Levina a probojovala se až do finálové TOP 8.
Z Texasu pak přijedou Ghost-note. Kapela, která podle názvu není sice tolik známá, jednotliví muzikanti ale stojí rozhodně za povšimnutí. Projekt Ghost-note by se dal nazvat jako „srdcová hudební záležitost“ jelikož kromě této kapely její členy můžeme spatřit také po boku Snoop Dogga, Snarky Puppy, Herbie Hancocka, Kendricka Lamara, Marcuse Millera, Toto či Justina Timberlaka.

Nejpočetnější kapela, která zavítá na podzim do Brna, letos oslaví 40 let na hudební scéně. Pravý nefalšovaný soul z Londýna – Incognito. Ti mají na svém kontě 17 studiových alb, 5 kompilací, 3 live alba a nespočet singlů, které výrazně uspěly nejen v UK, ale také Irsku, Německu, USA či Švédsku. Podle umístění v rádiových music charts se za nejúspěšnější skladbu považuje Aways There s Jocelyn Brownem.

Další frontwomenkou je dánská baskytaristka (multi-instrumentalistka a skladatelka) Ida Nielsen, kterou svět poznal zejména kvůli angažmá v kapele Prince. Celých šest let vystupovala po jeho boku a cestovala po světě, a to až do dubna 2016, kdy svět obletěla tragická zpráva o jeho smrti. Její hudební tvorba by se dala charakterizovat jako spojení toho nejlepšího z funku, old school hip hopu, reggae, s příměsí popu a world music. Ida společně s kapelou slibuje nezapomenutelnou a energickou funky show plnou pozitivních vibrací. Protože dle jejích slov funky a groove nelze předstírat.

Úplně poprvé bude na festivalu zastoupené také Španělsko. Uskupení Patāx si vzalo před několika lety nelehký ambiciózní cíl. Jejich originální propojení Flamenca, Funku, Jazzu a Afro-kubánské muziky však oslovilo za velmi krátkou dobu nejen rodné Španělsko, ale brzy i celou Evropu. A to nejen kvůli energickým koncertům, ale zejména kvůli nápaditosti, se kterou Patāx k muzice odjakživa přistupují.

Netradiční přístup ke slovenštině, elektronickou hudbu s ambientními smyčcovými party, nezaměnitelné hlasy zpěvaček, zajímavě vrstvená aranžmá a zvukově-harmonická pestrost, to vše přiveze do Brna již dobře známá slovenská kapela FallGrapp. Českou republiku bude letos reprezentovat Ondřej Pivec Organic Quartet. To je, jak s oblibou kapela říká, pevně ukotvené souhvězdí českého jazzového nebe. Doba svitu jazzového kvarteta je přímo úměrná přítomnosti jejího lídra Ondřeje Pivce v Čechách. Ten se totiž po deseti letech strávených v USA stal americkým občanem a většinu profesního života tráví na cestách po boku amerického zpěváka Gregoryho Portera, se kterým získal ocenění v hudbě nejvyšší: bájnou Grammy! Organicu, své první kapele, však zůstal vždy věrný a využívá každé příležitosti si se svými hudebními přáteli zahrát.

Celý program:

  • 8.10. Brno – Sono centrum – Dirty Loops (SWE)
  • 9.10. Praha – Roxy – Dirty Loops (SWE)
  • 11.10. Metro Music Bar – Nils Landgren & Funk Unit (SWE)
  • 23.10. Metro Music Bar – Ghost-Note (USA)
  • 24.10. Metro Music Bar – Patāx (E)
  • 29.10. Metro Music Bar – Ondřej Pivec Organic Quartet (CZ)
  • 2.11. Metro Music Bar – Judith Hill (USA)
  • 4.11. Sono centrum – Candy Dulfer (NL)
  • 13.11. Metro Music Bar – Ida Nielsen (DK)
  • 18.11. Sono Centrum – Incognito (UK)
  • 23.11. Metro Music Bar – Fallgrapp (SK)