Larry Willis velkolepě předznamená 24. Mezinárodní festival jazzového piana

Larry Willis velkolepě předznamená 24. Mezinárodní festival jazzového piana

Larry Willis velkolepě předznamená 24. Mezinárodní festival jazzového pianaZ jarních prologů podzimního Mezinárodního festivalu jazzového piana se stává mimořádná událost. Loni se o entrée MFJP postaral samotný Kenny Barron, letos přijede další legenda amerického jazzu: V Sukově síni Rudolfina 29. dubna v sólovém recitálu rozezní klavír Larry Willis.

Pianistu, skladatele a aranžéra Larryho Willise (narozen 20. prosince 1940 v New Yorku) bychom mohli zvát géniem všestrannosti. Jeho největší láskou a základním vyjadřovacím jazykem se stal jazz. S chutí však spolupracoval například s rockovou, jazzem, blues a soulem ovlivněnou kapelou Blood, Sweat & Tears. A nešlo o epizodu, byl řádným členem sestavy v letech 1972 až 1978. Nejen v kapele Hughe Masekely se Willis nechal inspirovat world music. A dodnes si s chutí zahraje klasiku. Zkomponoval přesahovou skladbu i pro symfonický orchestr a jazzové trio.

Také každé z jazzových alb, ať už profilových nebo natočených ve službách legend Carly Bley, Nata Adderleyho či zářných mladších talentů jako byl Roy Hargrove, je nějakým způsobem jiné a originální. A to se podílel na třech stovkách různorodých titulů.

Pianistův umělecký příběh se ovšem mohl odehrávat úplně jinak, nebýt do nebe volající nespravedlnosti. Poprvé se Larry Willis podílel na profesionální nahrávce ve svých sedmnácti letech. Nešlo ovšem ani o jazz, ani o klavír. Zpíval tehdy v Music And Arts Chorale Ensemble a pod vedením Leonarda Bernsteina točil operu Aarona Copelanda. Dráhu interpreta klasické hudby ovšem opustil. Jen proto, že Afroameričan, byť vynikající, těžko hledal v „klasickém“ oboru práci…

Dveře k jazzu měl naštěstí otevřené dokořán a nešlo o ctnost z nouze. Už v prvním ročníku studií na prestižní Manhattan School Of Music začal pravidelně hrát s Jackiem McLeanem. Následovala hvězdná kariéra, sólová i po boku velikánů jako Stan Getz, Lee Morgan či Joe Henderson.

V posledních letech se však Larry Williams s velkou chutí věnuje právě sólovému pianu. Čistě klavírní je i kritikou právem velebený titul This Time The Dream’s On Me z roku 2012, kde Willis elegantně střídá vlastní skladby s procítěně uchopenými standardy: „Toto sólové album se snadno zařadí k Willisovým vůbec nejlepším,“ hodnotí server All Music nahrávku, jejíž poslech představuje skutečně neodolatelné lákadlo na dubnový koncert.

Larry Willis u nás nevystupuje poprvé, v Praze jsme ho mohli slyšet jako sidemana trumpetisty Hughe Masekely v rámci festivalu Struny podzimu 2014. Sólový recitál legendárního klavíristy ovšem bude představovat úplně jiný a samozřejmě také mimořádný zážitek.

Vstupenky v předprodejích Ticketportal, Ticketmaster, TicketArt a GoOut a zde

Zdroj: tisková zpráva