Dianne Reeves, Avishai Cohen, česko-slovenské legendy a workshopy pro děti. JazzFestBrno vrcholí

Dianne Reeves, Avishai Cohen, česko-slovenské legendy a workshopy pro děti. JazzFestBrno vrcholí

Po více než měsíci plném hudebních zážitků, o které se postarali například John McLaughlin, Stanley Clarke, Branford Marsalis nebo Billy Cobham, se 18. ročník festivalu JazzFestBrno blíží ke svému závěru. Poslední čtyři festivalové večery potvrdí pestrost letošní jazzové přehlídky a workshopy pro děti zase podtrhnou fakt, že kouzlo tohoto mezinárodního jazzového festivalu se neskrývá jen v koncertech, ale i v originálním doprovodném programu.

Beata Hlavenková, Jiří Slavík, Dano Šoltis a Marian Friedl, to jsou osobnosti jazzové scény, které se 4. května v Café Práh ujmou lektorování dětí od tří do patnácti let.

„Hlavní motto workshopů JazzFestBrno dětem zní „Hrajeme hudbu bez not“. Cílem akce je vytvořit dětem prostor pro imitaci, improvizaci a rozvoj jejich fantazie. Společně s lektory jednotlivých kurzů chceme přispět k rozvoji alternativních forem výuky, které stojí v opozici k tradičnímu pojetí hudební výchovy na řadě základních a středních škol,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Pod vedením pianistky a skladatelky Beaty Hlavenkové se mladí muzikanti pustí do vlastní skladatelské tvorby. Multiinstrumentalisté Jiří Slavík a Marian Friedl vezmou děti na Toulky po jazzových cestičkách. Jejich workshop se právě takto jmenuje a dětem nabízí možnost vyzkoušet si celou řadu známých i neznámých hudebních nástrojů. Bubeník a perkusionista Dano Šoltis nasměruje ve své bubenické dílně dětskou energii správným směrem a Kateřina Hanzlíková, která má bohaté zkušenosti s pohybovým vedením dětí předškolního věku, uspořádá Tancohraní. Odpoledne se děti mohou těšit také na hudebně-divadelní představení Velký uši.

Dianne Reeves, Avishai Cohen, česko-slovenské legendy a workshopy pro děti. JazzFestBrno vrcholí
Avishai Cohen (trumpet)

Ještě před touto festivalovou novinkou však fanoušky jazzu čeká vyvrcholení koncertního programu. Čtvrtek bude patřit studentům Katedry jazzové interpretace JAMU, kteří se představí tradičně v Divadle na Orlí. O den později se v Sono Centru setkají české a slovenské jazzové legendy. Contraband Jazz Orchestra pod taktovkou Milana Svobody sklízel od konce 80. let úspěchy nejen na domácí scéně, ale i v zahraničí. Po více než desetileté přestávce se nyní vrací na pódia, aby oslavil své třetí kulatiny. V druhé části večera kytarista Luboš Andršt potvrdí, že blues a jazz jsou z jedné krve. Na JazzFestu Brno zahraje se svým Blues Bandem a hostem Peterem Lipou.

„Součástí večera bude také předání Ceny Gustava Broma. Letos toto prestižní ocenění udělované zástupci Českého rozhlasu Brno obdrží slovenský kytarista Matúš Jakabčic, který je významným nositelem bromovské tradice,“ prozrazuje Spilka.

Brněnská premiéra trumpetisty Avishaie Cohena, který se nejen dle listu The Guardian obzvláště zručně vrací k odkazu Milese Davise, se odehraje 28. dubna v Huse na provázku. Ještě před ním se představí norsko-česká kapela NOCZ s kapelníkem Didrikem Ingvaldsenem. Hudba avantgardního jazzového kvarteta dostává nový rozměr díky desetičlennému sboru vokalistů a vokalistek. Závěrečný koncert hlavní části 18. ročníku festivalu obstará zpěvačka Dianne Reeves. Stane se tak příznačně 30. dubna, tedy na Mezinárodní den jazzu.

„Zrekonstruované Janáčkovo divadlo při koncertu Johna McLaughlina dokázalo, že nová zvuková aparatura dokáže ještě umocnit výkony hudebníků a tak se lze o to víc těšit na zakončení festivalu v podání pětinásobné držitelky Grammy a charismatické vokalistky ze Spojených států,“ dodává Spilka.

Vstupenky na festivalové koncerty i na workshopy jsou k dispozici na webu jazzfestbrno.cz a v síti Ticketmaster.

Zdroj: Tisková zpráva, Brno, Praha – 24. 4. 2019