BOBBY McFERRIN a GIMME5 již za dva týdny koncertují v České republice. Do prodeje se nově dostávají vstupenky na stání.

BOBBY McFERRIN a GIMME5 již za dva týdny koncertují v České republice. Do prodeje se nově dostávají vstupenky na stání.

Čeští hudební fanoušci se už za necelé dva týdny dočkají dvou koncertů Bobbyho Mc Ferrina. Svůj nový program Gimme5 představí 30. dubna v Praze ve Foru Karlín a 2. května v Brně v Sono Centru. Pětici zpěváků a zpěvaček doprovodí český sbor Akcent, který s Bobbym McFerrinem zpíval při loňských vystoupeních. Na oba koncerty se právě začaly prodávat i vstupenky na stání, které doteď k dispozici nebyly.

Pro Bobbyho Mc Ferrina je středem umělecké práce hlas. Miluje hudební experimenty a svůj hlas kombinuje s mnoha hudebními styly od popu po klasickou hudbu. Využívá rozsahu čtyř oktáv a sám dokáže vytvořit iluzi vícehlasého zpěvu. Jeho koncerty jsou výjimečné, vznikají přímo na podiu společně s hudebníky a publikem. Díky tomu je každý koncert Bobbyho McFerrina jiný.

Gimme5 je skupina složená ze zpěváků a zpěvaček, kteří s McFerrinem v 80. letech koncertovali jako členové legendárního souboru Voicestra. Bobbyho McFerrina doprovází zpěváci Joey Blake a David Worm, které známe již z loňských koncertů „v kruhu“ (navazovaly na známé McFerrinovo album „Circlesongs“). Trojici zpěváků doplní dvojice zpěvaček Judi Vinar a Rhiannon.

Pěvecký kvintet bude přímo na pódiu vytvářet skladby, které začínají nápěvem v podání jednoho vokalisty. K hlavní hudební myšlence se postupně přidává zpěv ostatních a jejich hlasy dávají písním rytmus i orchestrální podobu. Bobby McFerrin si i letos přál, aby se k jejich koncertní tvorbě připojil místní vokální soubor. Po loňských společných hudebních zážitcích na koncertech v Čechách bude s Bobbym McFerrinem a Gimme5 znovu zpívat liberecký sbor Akcent.

BOBBY McFERRIN a GIMME5 již za dva týdny koncertují v České republice. Do prodeje se nově dostávají vstupenky na stání.

„V roce 2018 se Akcentu naskytla příležitost, na kterou se v rámci muzikantského působení čeká často celý život. A to doprovodit na koncertech v Praze a Ostravě muzikanta světového formátu, Bobbyho McFerrina. Pro sedmnáctihlavou skupinu, která se specializuje na interpretaci vokální hudby v komplikovaných aranžích, to byla nabídka skutečně nevídaná, zároveň ale téměř šitá na míru,“ říká Martina Krotilová, členka a manažerka Akcentu. „Zážitek, který jsme si z obou koncertů odnesli, byl natolik speciální a obohacující nejen po stránce hudební, ale i lidské, že když jsme před pár týdny obdrželi nabídku na další spoluúčinkování na letošních koncertech, neváhali jsme ani chvilku. Už se nemůžeme dočkat, až budeme opět moci zblízka nahlédnout umění Bobbyho McFerrina a alespoň chvíli čerpat jeho energii a preciznost.“

Bobby McFerrin do svých vystoupení ale zapojuje i publikum a tvoří své vlastní improvizace. To vše buď beze slov, nebo s příběhem, s melodiemi vymyšlenými na místě, nebo převzatými z repertoáru jazzových standardů.

Vstupenky na oba koncerty Bobby Mc Ferrina & Gimme5 jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketportal.

 Bobby McFerrin & Gimme 5
30. dubna 2019, Forum Karlín, Praha
2. května 2019, SONO Centrum, Brno

Vstupenky: www.ticketportal.cz

Zdroj: tisková zpráva