Cotatcha Orchestra oslaví 120 let Duka Ellingtona

Cotatcha Orchestra oslaví 120 let Duka Ellingtona

Cotatcha Orchestra (CZ,AT,CH) se v dubnu vrací, na svoje tradiční koncertní kolbiště, do HaDivadla v Brně. Tentokrát odehraje koncert k 120. výročí narození bigbandového velikána Duka Ellingtona a to doslova na den přesně.

Na koncertu zazní skladby této ikony světového jazzu zaranžované přímo na míru orchestru a to jeho členy Vincencem Kummerem a Martinem Konvičkou. Koncert tentokrát nebude jen instrumentální, ale skladby dostanou mimořádně jiskrnou nástavbu, kterou zařídí mladá vynikající zpěvačka ze Švýcarska – Géraldine Schnyder.  CO také posílí skvělí rakouští instrumentalisté z Grazu a Vídně.

Dokonalý koktejl neopakovatelného hudebního zážitku “domýchá” poslední ingredience v podobě průvodního slova – nevysychající studnice jazzových informací – výtečný Jan Dalecký.

Cotatcha Orchestra je šestnáctičlenný big band sdružující dvě generace nejlepších jazzových muzikantů z České republiky a Slovenska. Kapela také spolupracuje s rakouskými umělci.

Cotatcha Orchestra oslaví 120 let Duka Ellingtona
Cotatcha Orchestra

Hudební kritik Milan Tesař o nás napsal: “Těleso, které vzniklo ze studentů a pedagogů jazzové katedry na JAMU, se dravě a zdravě na naší scéně dere kupředu a vzhledem k tomu, jak kvalitní hudebníky má ve svém středu, jsem přesvědčen, že jeho místo na scéně bude za pár let nepřehlédnutelné.”

Edward Kennedy „Duke“ Ellington (29. dubna 1899, Washington, D.C. – 24. května 1974, New York) byl americký jazzový skladatel a pianista, jedna z nejdůležitějších postav jazzu 20. století. Spíše než o jazzu mluvil o své hudbě prostě jen jako o „americké hudbě”, často také zdůrazňoval nadžánrovost svého hudebního výrazu. V jeho orchestrech se proslavilo mnoho jazzových hudebníků, mnoho z nich dalo tomuto orchestru přednost před svou sólovou kariérou. Během svého života nahrával Ellington pro mnoho nahrávacích společností a objevil se také v několika filmech. Ještě před vypuknutím 2. světové války stihl se svým orchestrem projet celé Spojené státy i Evropu. Svůj orchestr vedl od roku 1923 až do své smrti v roce 1974.

Nenechte si ujít tento hudební zážitek brněnského bigbandového jara!

Cotatcha Orchestra feat. Géraldine Schnyder (CH) – 120 let Duka Ellingtona, 29.4.2019 v 19:30, HaDivadlo Brno

Zdroj: tisková zpráva