Trumpet Days zahájí Terence Blanchard!
Michal Sýkora

Trumpet Days zahájí Terence Blanchard!

Fenomenální trumpetista a několikanásobný držitel Grammy Terence Blanchard zahájí festival Trumpet Days, který se uskuteční ve dnech 26. až 29. března v pražském klubu Jazz Dock.

Na začátku jara ovládne Jazz Dock jeden z královských žesťových nástrojů. Čtyřdenní festival přivítá několik světových es, včetně proslulého trumpetisty Terence Blancharda. Několikanásobný držitel ceny Grammy přiveze svoji elektrickou kapelu E-Collective, ve které excelují vynikající hráči současné scény a pomáhají hlavnímu protagonistovi vytvořit hudbu, která posouvá současný jazz zase o kus dál.

Terence Blanchard se narodil v New Orleans a už od mala hrával na klavír a trubku (společně se svým přítelem z dětství Wyntonem Marsalisem). Ještě za studií začal působit v legendárním big bandu Lionel Hampton Orchestra a v roce 1982 ho právě Wynton Marsalis doporučil za sebe do kapely Jazz Messengers Arta Blakeyho. V roce 1990 vydal u Columbia Records své první sólové album a od té doby natočil nesčetně dalších nahrávek, z nichž mnohé byly oceněny různými cenami – včetně Grammy (5 vítězství a 13 nominací!). Terence Blanchard také spolupracoval s mnoha dalšími umělci jako například Diana Krall, Dee Dee Bridgewater nebo Kurt Elling. Kromě koncertní a studiové práce složil hudbu k více než čtyřiceti filmům, což mu vyneslo mimo jiné nominaci na Zlatý glóbus.

Další hvězdou festivalu bude izraelský trumpetista Itamar Borochov, který, podobně jako Avishai Cohen, čerpá z geograficky pestrého odkazu svých předků a stejně jako on dokázal svůj talent plně rozvinout v tvrdé konkurenci newyorské hudební scény. Na svém koncertě v Praze představí čerstvou novinku Blue Nights.

Pestrý záběr festivalu potvrzuje také jeho další osobnost – britsko-bahrajnská trumpetistka a hráčka na křídlovku Yazz Ahmed. Svým nádherným a osobitým zvukem trubky a za pomoci elektronických efektů buduje vlastní originální hudební vesmír. Jejího talentu už využily kapely Radiohead nebo These New Puritans!

SEZNAM KONCERTŮ