Jazz s popularitou popových kapel. Tingvall Trio zahraje ve středu v Besedním domě
Drei für Hamburg: Das Tingvall Trio. Foto: Steven Haberland

Jazz s popularitou popových kapel. Tingvall Trio zahraje ve středu v Besedním domě

Specifický zvuk a skladby, které lákají i ty, kdo obvykle jazz neposlouchají. Popularita, o které si mohou nechat zdát mnohé popové kapely. Koncerty ve více než třiceti zemích po celém světě. Alba oceňovaná odborníky i laiky. To je Tingvall Trio – kapela tří přátel z různých koutů světa, kteří se usadili v Hamburku, a na podiu Besedního domu zahrají již ve středu 30. ledna 2019. Od 19.30 se tam totiž koná třetí koncert z řady Jazz and World Music.

Trio tvoří Švédský klavírista Martin Tingvall, kubánský kontrabasista Omar Rodriguez Clavo a německý bicista Jürgen Spiegel. Kromě svých straších skladeb představí brněnskému publiku zejména novinky ze svého sedmého alba Cirklar (Kruh), které se stalo se nejprodávanějším instrumentálním jazzovým německým albem roku 2017. „Nové písně nás pokaždé nakopnou a já jsem se tentokrát pokusil vydat kompozičně novými směry. Testujeme nové výrazové formy a zároveň samozřejmě chceme být coby Tingvall Trio rozpoznatelní. Necháváme se postě vést hudbou samotnou,“ komentuje album Martin Tingvall s tím, že každá skladba je podle něj malou bitvou, hrou, dramatem, které se točí v proměnlivých kruzích, dokud nedojde ke svému vrcholu.

V souhře Tingvall Tria založeného v roce 2003 jsou znatelné kulturní kořeny, které si členové přinesli ze svých geograficky vzdálených domovů, i hudební vkus jednotlivých muzikantů. Zatímco dva z nich vyrostli na AC/DC, Whitesnake a Black Sabbath, kubánskému basistovi koluje v žilách latina a se svými rafinovanými kubánskými rytmy konkuruje beatům rockověji laděných kolegů. „Martin Tingvall je autorem vznešených hymnických melodií, na jejichž základu dostávají Omar Rodriguez Calvo, zabývající se rovněž klasickou hudbou, a Jürgen Spiegel, jenž nezapře slabost pro africké a arabské rytmy, prostor pro zhmotnění své umělecké symbiózy,“ uvedl dramaturg jazzové abonentní řady Vilém Spilka. Soubor získal v Německu řadu ocenění, mimo jiné jako soubor roku v soutěži ECHO Jazz 2010 a 2012, a v roce 2012 ve stejné soutěži i cenu za nejlepší živé vystoupení.

Vstupenky jsou k dostání v předprodeji nebo online na www.filharmonie-brno.cz.

Zdroj: tisková zpráva