Nevidomý pianista Justin Kauflin prozáří prostory chrámu

Nevidomý pianista Justin Kauflin prozáří prostory chrámu

Justin Kauflin, chráněnec samotného Quincyho Jonese, patří k největším jazzovým objevům současné Ameriky. Svoje pestré vnitřní hudební světy předestře pražskému publiku 14. března 2019 koncertem v Anežském klášteře.

Už název turné Quincy Jones uvádí: Justin Kauflin Trio napoví hodně. Když mladého muzikanta zaštítí jménem producent, který nejen „udělal“ Michaela Jacksona, ale především byl od konce 50. let jakousi dobrou šedou eminencí americké jazzové scény a pracoval namátkou pro velikány Ellu Fitzgeraldovou, Sarah Vaughanovou, George Bensona nebo Dizzyho Gillespieho, musí jít o skutečnou osobnost. Zvláště když se „Q“ v posledních letech kariéry plně soustředí právě na pomoc mladým muzikantům. Quincy Jones také nové talenty objevuje, což však není případ Justina Kauflina. Ten se „objevil“ sám, bez cizí pomoci.

Pianista a skladatel Justin Kauflin (*10. 3. 1986, Silver Spring, Maryland) se narodil jako zázračné dítě, předurčené ke kariéře koncertního maestra. Od čtyř let studoval hru na housle, ke které přibral i klavír. V jedenácti ho však postihla osudová rána, kterou s obdivuhodnou vnitřní silou dokázal využít k tomu nejlepšímu. Vinou nevyléčitelného onemocnění oční sítnice přišel o zrak. Ne, že by i bez pohledu do partitury nemohl pokračovat v kariéře virtuózního interpreta klasické hudby. Před Justinem se však právě v tom období otevřel svobodný vnitřní svět jazzu, autorských kompozic a improvizací.

Následovala další studia, nyní již pouze klavírní, u předních jazzových pedagogů. Už od patnácti let se přitom Justin paralelně živil jako profesionální muzikant. Během docházky na William Paterson University v New Jersey se stal Justinovým mentorem legendární trumpetista Clark Terry (1920-2015). Vztah dvou svrchovaných umělců, neuznávajících generační rozdíl, zachytil kritikou ceněný časosběrný dokumentární film Keep On Keepin‘ On (2014).

Už od počátku nultých let se Justin podílel jako sideman na řadě desek, třeba s basistou Frankem Hauchem či jako člen Jae Sinnett Trio. Kapelnický debut Introducing Justin Kauflin vydal v roce 2010. O rok později se stal semifinalistou prestižní soutěže Thelonious Monk Competition a kulturní magazín VEER ho zvolil „Jazzovým umělcem roku“. Teprve tehdy vstoupil do rozehrané hry Quincy Jones.
Ačkoliv „Q“ Justina v pravém smyslu slova neobjevil, bezesporu mu pomohl k mnohem větší celosvětové popularitě. Quincy Jones se stal pianistovým manažerem. V letech 2013 až 2014 přizval mladého pianistu na svoje mezinárodní turné. Radou i vydavatelsky podpořil Kauflinovu druhou samostatnou desku Dedication (2015).

Na současném turné představí Justin již čtvrté sólové album Coming Home, vydané opět u labelu Qwest, patřícímu Quincymu Jonesovi. A samozřejmě i výběr toho nejlepšího, co dosud vytvořil. Pianistu doplní sehraná rytmika Evan Gregor (basista známý ze sestav Garyho Burtona či Phila Woodse) a Jimmy Macbride (bubeník se zkušenostmi u Herbieho Hancocka, Wyntona Marsalise či Kennyho Barrona).
Velkou přidanou hodnotu představuje i prostředí pražského koncertu. Vystoupení se uskuteční v kostele Anežského kláštera, který se už postaral například o působivé, nejen akustické kulisy snivých recitálů Egberta Gismontiho či Ralpha Townera.

jazzahead! 2018 - Justin Kauflin