Festival Jazz Čtyř Kontinentů odstartuje Bernstein

Festival Jazz Čtyř Kontinentů odstartuje Bernstein

Pravidelný cyklus koncertů umělců ze čtyř světadílů odstartuje v pražském klubu Jazz Dock svůj nový ročník 11. ledna. Během zimní části se představí například špičkový americký kytarista Peter Bernstein, trumpetista Ambrose Akinmusire nebo fenomén posledních let Julian Lage.

Žánrově patří Jazz Čtyř Kontinentů mezi nejpestřejší hudební přehlídky. V průběhu prvního čtvrtletí letošního roku bude znít Jazz Dockem moderní jazz, blues, americana, fusion i nu-funk.

O zahájení nového ročníku se postará americký kytarista Peter Bernstein s hvězdnou doprovodnou kapelou! Na piano se představí kouzelník z New Orleans Sullivan Fortner, na basu skvělý Darryl Hall a na bicí Leon Parker, jehož CD Awakening patří mezi dvacet nejlepších jazzových alb.

O dva dny později vystoupí bristolská zpěvačka Elles Bailey, která prezentuje uhrančivou fúzi bluesu, rocku a stylu americana s jemnými doteky country. Dalším lednovým vrcholem festivalu je koncert současné hvězdy americké jazzové scény Ambrose Akinmusire. Vítěz několika renomovaných mezinárodních soutěžích spolupracoval s řadou významných hudebníků (Esperanza Spalding, Aaron Parks, Gerald Clayton) a vydal již tři sólová alba. Jeho hra na trubku je virtuózní, plná emocí a procítěnosti.

Únorová část festivalu bude ve znamení izraelského kontrabasisty Adama Bena Ezry. Tento fenomenální hudebník se bez jediného zaváhání neomylně pohybuje od jednoho nástroji k druhému i během jedné písně. Pomocí inteligentní kombinace efektů a pedálů loopuje Adam své tóny tak, aby k publiku donesl autentickou zvukovou stěnu hodnou menšího orchestru.

Po téměř roce se do Jazz Docku vrací také další famózní muzikant – fenomenální kytarista Julian Lage. Ve věku 28 let se tento hudebník pyšní výjimečným životopisem: spolupracoval s osobnostmi, jako je Charles Lloyd, Gary Burton, Jim Hall, David Grisman nebo Béla Fleck. Vydal několik alb jako lídr, přičemž nejaktuálnější CD Modern Lore bylo kritikou označeno za nejsilnější v dosavadní Lageově diskografii. Mezi jeho krajany patří také členové další kapely festivalu – all-star bandu z New Yorku FORQ. V repertoáru se mísí jazz, rock, funk, hip hop a jejich hudba je divoká, hravá, oduševnělá a bohatá jak na hudební inteligenci, tak na zemité taneční groovy.

Podrobný program naleznete zde.

SEZNAM KONCERTŮ

11/1 – PETER BERNSTEIN QUARTET (USA)
13/1 – ELLES BAILEY & THE BLADDERSTONES (UK/CZ)
15/1 – JOHN MARSHALL QUINTET (USA/UK/CZ)
24/1 – AMBROSE AKINMUSIRE QUARTET (USA)
15/2 – PER „BASS VIKING“ MATHISEN SUPER TRIO DELUXE (UK/SWE/N)
25/2 – ADAM BEN EZRA (IL)
16/3 – JULIAN LAGE TRIO (USA)
21/3 – FORQ (USA)