Miroslav Vitouš & Emil Viklický: Když se spojí legendy

Miroslav Vitouš & Emil Viklický: Když se spojí legendy

Představovat Miroslava Vitouše a Emila Viklického by bylo příslovečným nošením sov do Athén. Koncertní komunikace dvou jazzových mistrů se ovšem neomrzí nikdy. Výjimečnou šanci na setkání máme 17. prosince 2018 v koncertním sále pražské Novoměstské radnice.

Na rozdílných osudech pánů Vitouše a Viklického je přesto společné, jak výrazně se oba dokázali proslavit ve světě. Miroslav Vitouš díky emigraci a možnostem, jaké mimořádně talentovanému muzikantovi nabídla Amerika, kde spoluzakládal skupinu Weather Report a hrál s takovými osobnostmi jako Chick Corea, Herbie Hancock, John McLaughlin nebo John Scofield.

Ovšem Emilovi Viklickému nezabránila v zaslouženém zahraničním uznání dokonce ani železná opona, byť si ani nedovedeme představit, jaký by měl profesní životopis, kdyby mohl tvořit ve svobodném světě. Vystudoval v USA prestižní Berklee College Of Music a v jeho skladbách s chutí hrál i Bill Frisell. Nemluvě o pianistových vazbách na skandinávskou scénu. Dnes Emil Viklický koncertuje napříč planetou, nedávno se například vrátil z koncertů v Austrálii a vydal na CD záznam koncertu amerického.

Miroslav Vitouš a Emil Viklický už na společných koncertech u nás i ve světě dávno dokázali, jak dobře jejich komunikace funguje. Na druhé straně, nabité harmonogramy obou jazzových ikon neumožňují příliš častá setkání. Což dělá z koncertu na pražské Novoměstské radnici mimořádnou událost.

Vždyť další šanci vidět spolu dva legendární jazzmany máme v březnu 2019 – pokud ovšem vycestujeme do Japonska a navštívíme třeba Cotton Club v Tokiu! Právě v Japonsku totiž vyšla společná deska dvou výjimečných českých muzikantů.

Emil Viklický a Miroslav Vitouš v Olomouci