52. Slánské Jazzové Dny

52. Slánské Jazzové Dny

52. Slánské Jazzové DnyDalší ročník festivalu proběhne o víkendu 16. – 18. listopadu 2018 na obvyklých místech. Podívejme se krátce, koho tentokrát ve Slaném uvidíme a uslyšíme.

Pátek 16. listopadu

V Městském centru Grand nejprve v 18:30 rozezní přísálí nadějná saxofonistka Silva Šírová se svým sextetem sestavený z řad absolventů a studentů VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, s nímž letos vyhrála cenu Jazzfuit při festivalu Mladí ladí jazz. Očekávat můžeme vlastní kompozice napříč jazzovými subžánry.

Na začátku večera bude současně v salónku otevřena výstava maleb slánských umělců Bohuslava Kajpra a Františka Moravce, při čemž druhého známe jako dlouholetého člena výboru našeho Jazz Clubu.

Hlavní večer ve velkém sále otevře stálice české tradičně jazzové scény – pětice J. J. Jazzmen s hostující zpěvačkou Barborou Vágnerovou. Poctivá dávka dixielandu a neworleanského soundu jistě večer hned od začátku pořádně rozehřeje.

Tribute2Headhunters je poctou geniálnímu pianistovi, skladateli a průkopníkovi syntezátorů Herbiemu Hancockovi a zejména jedné z jeho nejoriginálnějších a nejosobitějších těles 70. let – The Headhunters. K původnímu nápadu klávesisty Víta Pospíšila se připojili kytarista Lukáš Chejn, trumpetista Jan Hasenöhrl a další aby utvořili výbušnou směs jazzu a funku, která nenechá nikoho v sále chladným.

Po dlouhých letech ve Slaném vystoupí znovuzrozený Contraband Jazz Orchestra nestárnoucího skladatele, dirigenta a pianisty Milana Svobody. Legendární formace, kterou jsme mohli slyšet v letech 1988-2005, je zpátky a s ní osobitý přístup k hudbě, velkolepé kompozice, skvělí hráči i potřebný nadhled a humor.

Páteční program v přísálí uzavře Five Rivers Blues Band složený „z poctivých plzeňských ingrediencí“ vedený bubeníkem Ivanem Audesem.

JJJazzmann

Sobota 17. listopadu

Odpolední kontemplaci v kapli Zasnoubení Panny Marie v 14:30 ve slánském muzeu nabídne česko-polské duo Tara Fuki sestávající z violoncellistek Andrey Konstankiewiczové a Doroty Barové, které se svou lyrickou hudbou slaví úspěch i v zahraničí již téměř dvě desítky let.

Před koncertem doporučujeme v muzejní budově navštívit také výstavy věnované snímkům z 1. světové války a Kamilu Lhotákovi.

Opět v 18:30 odstartuje večerní program v Grandu. V přísálí nejprve zahraje instrumentální „no bass“ trio Ploy využívající vedle kytary, kláves a bicích též moderní samply a smyčky.

Ve velkém sále Grandu se od 18:30 můžeme těšit nejdříve na kvintet Jaromíra Honzáka, který přijíždí s loňským, českým Andělem oceněným albem Early Music, jež se vrací ke kořenům evropské hudby i středověké inspiraci.

První zahraniční hvězdou večera bude Benny Lackner, skvělý hráč na piano a klávesy školený Bradem Mehldauem, který strávil dětství v Berlíně, mládí v Kalifornii a nyní se svým moderním svěžím stylem křižuje světová pódia napříč kontinenty. V našich končinách mu sekundují Tomáš Liška na kontrabas a Tomáš Hobzek na bicí.

Program festivalu vyvrcholí vystoupením renomovaného slovenského AMC Tria Unit (jde o sexteto) s hostujícím americkým saxofonistou Michaelem „Patchesem“ Stewartem, představitelem současného jazzového projevu s přesahy do jiných žánrů, který spolupracoval např. s Quincy Jonesem, Davidem Sanbornem nebo Marcusem Millerem.

Tečkami za sobotním večerem budou koncerty kapel Kill the Dandies! a The Spermbankers. První jmenovaní loni vydali své dosud poslední album, které sklidilo úspěch u fanoušků i kritiků a ohlásilo obrat v tvorbě kapely.

Neděle 18. listopadu

Závěrečný koncert festivalu proběhne tentokrát v pivnici stylové slánské pivovarské restaurace Továrna. V 14:30 zde vystoupí brazilská zpěvačka a kytaristka Kel do Nascimento s doprovodnou českou kapelou. Těšme se na svébytnou fúzi brazilské hudby, jazzu a chytré elektroniky.

Vstupenky na festival jsou v prodeji od začátku listopadu v pokladně Městského kina a obchodu Hippostar ve Slaném.