Nespoutaná kubánská muzika zahřeje Prahu
Manolito y su Trabuco

Nespoutaná kubánská muzika zahřeje Prahu

Podzimní sychravo hned dvakrát zažene živelná a prosluněná kubánská muzika. V rámci koncertní řady Jazz Meets World 16. října roztančí Palác Akropolis výtečníci Manolito Simonet y su Trabuco. A než stihne publikum vychladnout, hned 17. 10. zahraje v divadle Hybernia pianista Roberto Fonseca se svým triem. Skutečná chuť Cuba Libre.

Kapelník a klávesista Manuel Simonet (*1961, Camagüey) si nemohl vybrat jméno kapely lépe. Slovo trabuco, etymologicky související s výrazem pro obří katapult (trebuchet), se překládá jako „silné kolektivní nasazení“ nebo „zacílená energie“. Ve slangu se tímto výrazem označují i silné doutníky. A že se až šestnáctičlenný ansámbl Manolito y su Trabuco dokáže opřít do muziky s opravdovou vervou a všechnu energii nalít posluchačům do žil, o tom už jsme se u nás přesvědčili. Prvně dobyl Akropoli v roce 2011, podruhé 2016. Nyní se vrací na místo činu.

Byla by ovšem chyba domnívat se, že kapela produkuje „jen“ živelnou taneční muziku na první dobrou. Manolito y su Trabuco jsou sice právem řazeni do kubánské žánrové škatulky timba, označující dravě taneční fúzi salsy, afrokubánského jazzu a dalších stylů Ostrova svobody se severoamerickým funkem a R&B. Jenže jejich aranžmá jsou zároveň až marnotratně filigránská pestrá, vpravdě sofistikovaná. O vokální pestrost se stará hned trojice zpěváků. Přiznávky i sóla dechů nese pestré polyrytmické předivo perkusí, celkovou barvu dotvářejí housle s cellem a samozřejmě kapelníkovy syntezátory.

Právě díky výrazové všestrannosti a muzikantské eleganci přizval Manolita a jeho partu ke spolupráci na albu Hecho en Cuba (2016) i původem argentinský kytarový virtuóz Dominic Miller. Tedy muzikant proslavený hraním se Stingem či Philem Collinsem, ale i sólovými alby, třeba pro kultovní label ECM.

Zkrátka, koncert si užijí nejen pravověrní salseros, „salsisté“. Stejně dobře se budou bavit i ti, kteří raději soustředěně poslouchají. I když je muzika nejspíš stejně strhne do tance.

MANOLITO SIMONET y Su TRABUCO - La Habana Me Llama (Official Video HD)

  1. října od 19:30 Palác Akropolis     Manolito Simonet y su Trabuco (Kuba)
Nespoutaná kubánská muzika zahřeje Prahu
Manolito y su Trabuco

Pianista a skladatel Roberto Fonseca (*1975, Havana) je fenomén. Na klavír se začal učit v osmi, ale už předtím hrál na bicí nástroje. Když coby patnáctiletý vystoupil na Havana International Jazz Festivalu 1990, spadla prý přihlížejícím veteránům čelist. Už tehdy hrál vlastní kompozice, spojující afrokubánské tradice s jazzem. Jak by se také nestal muzikantem, když jeho máma je profesionální zpěvačka a táta bubeník. Muzikanti jsou i dva Robertovi starší nevlastní bratři z matčina předchozího manželství – s legendárním pianistou „Chucho“ Valdésem.

Nespoutaná kubánská muzika zahřeje Prahu
Roberto Fonseca

Roberto Fonseca získal klasickou průpravu na prestižím Instituto Superior de Arte (Umělecké universitě). Ovšem už od prvních profesionálních kapel jako Temperamento i prvních sólových alb, která začal vydávat na sklonku 90. let, ho bavily spíše originální fúze. S chutí přimíchával do latin jazzu prvky soudobé taneční hudby i hip hopu. Vždy však s citem a mimořádně kultivovaně. Nikdy přitom nezapíral ani lásku k evropské klasické hudbě. Jako autor vždy kladl důraz na v nejlepším smyslu slova líbivé melodie, na které má talent od karibských božstev.

Velký impuls v profesním, ale i myšlenkovém vývoji pianisty představovalo přijetí do orchestru veteránů Buena Vista Social Club v roce 2001. Zde Roberto Fonseca proslul především jako intuitivní doprovazeč legendárního zpěváka Ibrahima Ferrera i stejně ikonické divy Omary Portuondo. Procestoval s Buena Vista Social Club zeměkouli křížem krážem a získal nové inspirace. Svůj ponor do studia západoafrické hudby zúročil například v souhře s fenomenální malijskou zpěvačkou Fatoumatou Diawara.

Současná vyzrálá hudba Fonsecova tria s bubeníkem Ramsésem „Dynamite“ Rodríguezem (též Chucho Valdés) a basistou Yandym Martínezem obsahuje ode všeho trochu. Jazz tu působí jako přirozené prostředí všech zvukových dobrodružství, ale nejsilnějším pojítkem je charisma samotného pianisty.

Roberto Fonseca Trio Live at Ronnie Scott's - 2017

17.10.2018 od 19:00 Divadlo Hybernia           Roberto Fonseca III (Kuba)

Pro P&J Music sepsal Tomáš S. Polívka

Zdroj: tisková zpráva