Jazzová sezona začíná koncertem Matúše Jakabčice. K jeho kvintetu se přidá i orchestr
Rudolf Baranovič

Jazzová sezona začíná koncertem Matúše Jakabčice. K jeho kvintetu se přidá i orchestr

Koncertem Matúše Jakabčice, jeho kvintetu a Filharmonie Brno začíná ve středu 10. října pátý ročník abonentního cyklu Jazz & World Music. Na první večer je pro posluchače připraveno šest skladeb: od Jakabčicovy autorské tvorby, přes jazzové standardy až po Bachův braniborský koncert. Orchestr se při něm pod taktovkou Pavla Šnajdra představí v poněkud netypickém jazzovém ladění.

Slovenský skladatel, aranžér, kytarista, producent a pedagog je brněnskému publiku dobře známý, se symfonickým orchestrem se však představí poprvé. „Nahrál přes pětadvacet alb, s domácími i zahraničními tělesy a sólisty. Vystupuje na festivalech v Evropě, USA, Japonsku, Izraeli i na Kubě. Jsme rádi, že právě toto jméno otevírá naši jazzovou sezonu,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Doplnila, že Jakabčicův kvintet je složen z prvotřídních a velmi osobitých hudebníků.

V první půli večera zazní autorská skladba Between 2 Worlds, která vznikla na objednávku Státní filharmonie Košice před devíti lety. Třičtvrtěhodinová kompozice je syntézou vážné hudby a jazzu, sóla patří členům jazzového kvinteta, v některých částech se ale jazzmani úplně odmlčí a hlavní slovo převezme symfonický orchestr. Po pauze následuje další Jakabčicova skladba s názvem 269 Sumner st.: „Je to adresa ve čtvrti East Boston, na které jsem pobýval během svých studií na Berklee College of Music. Bylo to příjemné, pohodové bydlení, a myslím, že se to zrcadlí i v náladě skladby. Téma vzniklo ještě při mém pobytu v zámoří, do této podoby jsem ho zpracoval až po návratu domů,“ uvedl Jakabčic. Představil i následující kompozici Room # 55. „Kdysi jsme měli s Jurajem Griglákem a Martinem Valihorou trio s názvem Madhouse a tato skladba vznikla pro ně. Později, v roce 2009, jsem skladbu přepracoval pro symfonický orchestr a kvinteto a tuto verzi jsem pojmenoval Room # 55. Blázinec (Madhouse) jsem si představoval jako velký dům s mnoha pokoji, každý má své číslo a v každém z nich se něco děje. Co se děje v pokoji číslo 55 si může posluchač představovat při poslechu skladby,“ podotkl.

Podzimní náladu do koncertu vnesou Jakabčicovy úpravy jazzových standardů. Melancholická skladba Autumn Leaves Josepha Kosmy dýchá steskem nejen po končícím létě, ale i po letní lásce, která se nedočkala padajícího listí. Vernon Duke je v Autumn in New York naopak okouzlen barvami podzimu ve velkoměstě, cítí ve vzduchu příslib nových lásek a místo cestování za exotikou doporučuje romanticky posedět na lavičce v Central Parku. Svou cestu mezi jazzové standardy si v programu Matúše Jakabčice svou cestu našel i Johann Sebastian Bach. Třídílná vznešená 1. věta 3. braniborského koncertu se stane prostorem pro sólové improvizace.

Středeční koncert otvírá pátou jazzovou sezonu v Besedním domě. „Tato abonentní řada se z nabídky koncertů pod křídly Filharmonie Brno v jednom ohledu vymyká. Notový zápis je často jen výchozím bodem toho, co slyšíme, nebo pult s notami na pódiu úplně chybí. Jazz a world music jsou totiž žánry nespoutané. Barvy a nálada večera bývají bezprostředně ovlivněny momentálním rozpoložením interpretů. Besední dům a soustředěné filharmonické publikum se tak stávají elegantní inspirací jazzmanů a muzikanti z různých koutů světa, kteří nám Středoevropanům zprostředkovávají své autentické umění, do zlatem rámovaného sálu na oplátku přináší něco ryzí hudební syrovosti, již v notách nenajdeme,“ uvedl dramaturg cyklu Vilém Spilka. Podle něj se lze spolehnout na to, že v začínající jazzové sezoně se posluchači dočkají mnoha emocí. „Jak ti, kdo si před spaním rádi čtou staré perské bajky, tak fanoušci Star Wars. Romantici, kteří se rádi prochází Paříží, obdivovatelé ohnivého španělského temperamentu, i ti, které zajímá, jak společně muzicírují bledí seveřané s opálenými hudebníky z jihu,“ doplnil Spilka.

Další koncert je připraven na 28. listopadu a přenese posluchače do Paříže. Sarah McKenzie Trio představí program Paris in the Rain sestavený z nových písní i známých melodií v podání křehké australské zpěvačky. V lednu pak do Brna zavítá Tingvall Trio složený ze švédského kytaristy, kubánského kontrabasisty a německého bubeníka. Pětistrunný kontrabas a klavír se dostanou ke slovu v únoru, rozezní je Renaud Garcia-Fons a Dorantes. Předposlední, březnový koncert přivede do Brna pianistu Davida Helbocka, sezonu pak v dubnu uzavře flamenkový večer se zpěvem, kytarou a tancem.

Zdroj: tisková zpráva

Brno, 4. října 2018