Festival Jazz On5 přivítá také legendárního kontrabasistu Davea Hollanda!

Festival Jazz On5 přivítá také legendárního kontrabasistu Davea Hollanda!

Sen mnoha fanoušků jazzové hudby se splní v rámci jubilejního 10. ročníku festivalu Jazz On5, který se v pražském klubu Jazz Dock uskuteční ve dnech 31. 10. – 8. 11. Hned první den vystoupí kvartet Davea Hollanda AZIZA s Chrisem Potterem, Lionelem Louekem a Ericem Harlandem! Mezi dalšími hvězdami je finský soubor Värttinä, bubeník Zawinul Syndicate Paco Séry, dvorní baskytaristka Prince Ida Nielsen, velmi uznávaný indicko-americký saxofonista Rudresh Mahanthappa či ambientní norský kytarista Eivind Aarset!

Festival Jazz On5 přivítá také legendárního kontrabasistu Davea Hollanda!

Hudební klub u Vltavy se na podzim opět stane centrem světového jazzu. „Stylově bude Jazz On5 pestrobarevnou mozaikou, ve které si každý divák nalezne svůj díl hudby. Zazní moderní jazz, funk s prvky hip-hopu, world music, fusion i originální folklór,“ popisuje festival dramaturg Jakub Zitko.

Festival Jazz On5 přivítá také legendárního kontrabasistu Davea Hollanda!

Největší hvězdou Jazz On5 bude dvaasedmdesátiletá legenda světového jazzu – britský kontrabasista, hudební skladatel a kapelník Dave Holland. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let hrál s Milesem Davisem, se kterým natočil i jeho dvě přelomová alba In A Silent Way a Bitches Brew. Později spolupracoval s umělci, jako Joe Henderson, Bill Frisell, Chick Corea nebo Kenny Wheeler. V Jazz Docku vystoupí poprvé a přiveze sebou hvězdnou sestavu AZIZA se saxofonistou Chrisem Potterem, kytaristou Lionelem Louekem a bubeníkem Erice Harlandem.

Podobný nástroj, jako Holland, ovládá také dánská baskytaristka Ida Nielsen. Od roku 2010, kdy ji pozval v Minnesotě na jam session, až do jeho předčasného konce, byla Ida členkou kapely legendárního zpěváka a multiinstrumentalisty Prince!

Ze severu pochází také další tahák festivalu – korunovační klenot finské hudby, soubor s více než třicetiletou historií Värttinä. A aby toho nebylo málo, hned ze sousední země dorazí norský kytarista s jedinečnou hudební vizí Eivind Aarset.

Naopak jižanský temperament vnese do programu držitel Grammy Paco Séry – legendární bubeník původem z Pobřeží slonoviny, který je u nás dobře znám zejména svojí spoluprací s Joe Zawinulem v jeho skupině Syndicate.

Podrobný program naleznete na webu Jazz Docku.

SEZNAM KONCERTŮ
  • 31/10 – 21:00 – DAVE HOLLAND & AZIZA (UK/USA) ft. Chris Potter, Lionel Loueke and Eric Harland
  • 01/11 – 21:00 – IDA NIELSEN & BAND (DK/BE)
  • 02/11 – 21:00 – PACO SÉRY BAND (CI/FR)
  • 03/11 – 20:00 – VÄRTTINÄ (FIN)
  • 04/11 – 21:00 – RUDRESH MAHANTHAPPA INDO-PAK COALITION (IND/PAK/USA)
  • 06/11 – 22:00 – ODED TZUR QUARTET (IL/GR/USA)
  • 07/11 – 22:00 – CHRISTIAN SANDS TRIO (USA/JPN)
  • 08/11 – 21:00 – AIVIND AARSET I.E. (NOR)