Dobršská brána vpustí fajnšmekry do světa jiné hudby podruhé...

Dobršská brána vpustí fajnšmekry do světa jiné hudby podruhé…

2.ročník pošumavského festivalu DOBRŠSKÁ BRÁNA nabídne opět netradiční vhled do světa soudobé hudby bez dramaturgických kompromisů (dramaturgem je Michal Hrubý – viz.rozhovor) a formálního žánrového zařazení interpretů. Zazní nejrůznější fúze lidové, středověké, komorní, jazzové a experimentální hudby. Na třech pódiích v kouzelném prostředí starobylé obce Dobrš na Strakonicku vystoupí ve dnech 17. a 18.srpna celkem 31 muzikantů z 10 zemí! Nad festivalem převzal záštitu pan Karel Schwarzenberg.

Phoenix Quartet - pozvánka na Mezinárodní hudební festival DOBRŠSKÁ BRÁNA 2018

Jednotícím prvkem tohoto ročníku festivalu jsou dřevěné dechové nástroje. Ty návštěvníci uslyší v různých nástrojových kombinacích a v hlavních rolích ve volné improvizaci, lidových písních i kompozicích určených přímo pro konkrétní interprety. Především zaznějí klarinety a saxofony všech ladění a velikostí, a také různé flétny, šalmaje a píšťaly. Komorní koncerty se uskuteční v kostele Zvěstování Panny Marie, některá vystoupení v areálu tvrze a zámku, jíná u kaple sv.Jana a Pavla.

Trio Romanovská Tichý Hrubý - pozvánka na Mezinárodní hudební festival DOBRŠSKÁ BRÁNA 2018

Podle vyjádření pořadatelů festival navazuje a zapadá do celosvětového trendu hledání nových souvislostí mezi tradiční, klasickou a soudobou hudbou, a vytváří tak svým charakterem jedinečnou hudební událost, která by na české hudební scéně těžko našla srovnání. Festival současně dává nový impulz k setkávání světových hudebníků a českého publika na místě pro mnohé návštěvníky netradičním, přesto s dlouhou tradicí, a to také hudební, přesto však mimo tradiční české metropole. Důkazem skutečnosti, že zaměření festivalu bylo vykročení tím správným směrem, je úspěch minulého ročníku podpořený ohlasy ze strany publika a recenzemi hudebních kritiků. JazzPort patřil mezi ně – viz. report.

Clarinet Factory - pozvánka na Mezinárodní hudební festival DOBRŠSKÁ BRÁNA 2018

Mezi účinkujícími umělci na letošní Dobršské bráně nebudou chybět třeba Phoenix Quartet (Pavel Hrubý, Michal Nejtek, Jaromír Honzák a Daniel Šoltis), Clarinet Factory, maďarský Bobély Dresch Quartet, Radim Hanousek & Pavel Zlámal Quintet (s Georgem Cremaschim, Kristiánem Kurucem a Petrem Práčkem), Romanovská/Tichý/Hrubý či norsko-švědsko-nizozemský Mats Eilertsen Turanga Quartet. Kompletní menu a všechny potřebné informace najdete na festivalových stránkách http://www.dobrsskabrana-fest.cz/ nebo pomocí dotazů na e-mailové adrese info@dobrsskabrana-fest.cz (obrátit se můžete nejen na dramaturga Michala Hrubého, ale také na tiskovou mluvčí Květu Čulejovou či zástupce pořadatele Iva Kramla).

Mats Eilertsen Turanga Quartet - pozvánka na Mezinárodní hudební festival DOBRŠSKÁ BRÁNA 2018