Hevhetia přichází s novým festivalem – Voicingers!

Hevhetia přichází s novým festivalem – Voicingers!

Košické hudební vydavatelství Hevhetia vytrvale přichází s něčím novým. A tak v rámci sedmého ročníku Letního hudebního festivalu, jež label v Košicích organizuje, přináší v následujících květnových dnech nový formát festivalu. Ten dostal název VOICINGERS. Ve dnech 21.- 25.května promění Kasárne/Kulturpark v prostor pro rozvoj kreativity a uměleckého vyjádření.

Festival vznikl původně v roce 2008 v polském hornickém městě Źory z podnětu zpěváka a hudebníka Grzegorze Karnase. Název vznikl spojením anglických slov voice (hlas) a singers (zpěváci), což přesně vystuhuje zaměření festivalu – vokální projekty a práce s hlasem. Ovšem záběr festivalu je širší.

Hlavními pilířemi festivalu Voicingers jsou workshopy, pěvecká soutěž a festivalové koncerty. Ty se vzájemně prolínají a tvoří synergii obsahu, spolupráce a nových uměleckých impulzů,“ doplňuje ředitel labelu Hevhetia Ján Sudzina. „V Košicích se během tohoto pilotního ročníku nebude soutěžit. Chceme se zaměřit hlavně na to, abychom mladým muzikantům a zpěvákům nabídli jiný než školní pohled na to, jak vzniká hudba.“

Workshopy jsou určené pro děti, žáky a studenty (nejen hudebních) škol, a jsou zaměřeny na rozvíjení jejich hudebních a uměleckých schopností pod vedením špičkových lektorů nejen z domácí, ale hlavně zahraniční jazzové scény. Nevyučuje se pouze zpěv, ale i ostatní hudební či podpůrné elementy, jako je rytmus, intonace, harmonie, improvizace, dýchání, joga, psychohygiena, udržování pohybového aparátu ve funkčním stavu a podobně.

Ve třech dnech, od pondělí 21. do středy 23.května, se budou jednotlivým skupinám věnovat lektoři. Ve čtvrtek 24. a pátek 25.května se budou připravovat na svoje večerní představení před veřejností, a samozřejmě nebude chybět ani koncert v podání lektorů – hudebníků, kteří patří vesměs ke středoevropské jazzové špičce. Žáci ZŠ a středoškoláci-konzervatoristé se představí v Kasarňach/Kulturparku 24. a 25.května v 18.00. Po nich bude první finálový koncert patřit polskému Grzegorzi Karnasovi s jeho projektem „Karnas Formula“ a ve druhém pak vystoupí ruská vokalistka a improvizátorka Alina Rostotskaya se svojí kapelou.

Veškeré informace o festivalu Voicingers, potažmo o dalších připravovaných novinkách či koncertech Letního hudebního festivalu Hevhetia najdete na festivalové stránce http://www.hevhetiafest.sk/ .