Nejen Španělsko, nejen flamenko. Festival Ibérica roztančí a provoní Brno. Zamíří také do Prahy

Nejen Španělsko, nejen flamenko. Festival Ibérica roztančí a provoní Brno. Zamíří také do Prahy

Brno/Praha, 14. května 2018 – Festival iberoamerické kultury Ibérica na přelomu června a července přiveze do Brna atmosféru Pyrenejského ostrova i Latinské a Jižní Ameriky. Od 27. června do 1. července nabídne spontánní fiestu s hudbou, tancem a pochutinami na Staré radnici, oblíbené tvůrčí dílny či filmovou přehlídku. Letošní Ibériku zahájí koncert kytarového dua Cortés & Gallardo v aule JAMU. José María Gallardo reprezentuje svět klasické kytary a Miguel Angel Cortés naopak přichází z prostředí flamenkové dynastie Los Cortés. Brilantní technika a strhující andaluský feeling řadí toto kytarové duo mezi nejlepší na světě. „José María Gallardo byl uměleckým poradcem Paca de Lucíi při jeho legendárním nastudování Rodrigova koncertu Aranjuez a sám Paco de Lucía se o něm obdivně vyjádřil, když řekl, že kdyby měl být klasickým kytaristou, chtěl by být José María Gallardo,“ přibližuje umělecký ředitel festivalu Petr Vít.

Největší hvězdy 15. ročníku se pak představí při galakoncertu pod širým nebem na nádvoří Špilberku, který se uskuteční 29. června. Publikum se může těšit na dva koncerty fenomenálních umělců. Sergio de Lope patří bezesporu k nejlepším flamenkovým flétnistům a jeho kapela složená z virtuózních hráčů bude mít mezi sebou i skvělou flamenkovou tanečnici Gemu Moneo. Vycházející hvězda kytarového nebe Paco León dokázal i přes své mládí nadchnout publikum v mnoha zemích svojí spontánní a brilantní hrou. V Brně zahraje se svým triem a stejně jako v případě Sergia de Lopeho se bude jednat o českou premiéru. Podrobný program a vstupenky na galakoncert jsou k dispozici na webu www.iberica.cz, vstupenky lze zakoupit také v síti Ticketportal a v tradičních předprodejích.

Sergio de Lope loni potvrdil pozici jednoho z nejlepších flamenkových flétnistů současnosti i nejvyšším oceněním, které získal v nejprestižnější flamenkové soutěži Festival de las Minas en la Unión. „Sergio de Lope je hráčem se strhujícím flamenkovým feelingem, pod nímž pulsuje bezchybný compás, jenž je alfou a omegou samotného flamenka. Spolupracoval s celou plejádou špičkových flamenkových umělců a vystupoval na významných festivalech v mnoha zemích,“ říká Vít. Mladý Andalusan byl navíc vybrán jako jeden z reprezentantů středomořské hudby do projektu Medinea, jehož hlavním organizátorem je legendární Berklee School of Music. Sergio de Lope zahraje na Ibérice hned dvakrát. Po zmíněném galakoncertu na brněnském Špilberku se 30. 6. představí v instrumentální podobě se svým kvartetem v pražském Jazzdocku.

K festivalu Ibérica kromě koncertů neodmyslitelně patří mistrovské workshopy a tvůrčí dílny. „Je nám potěšením, že se role lektora stejně jako v předchozích letech ujme i hlavní hvězda galavečera. Kurz Sergia de Lopeho bude samozřejmě určen pro pokročilé, ale v nabídce nechybí ani kurzy pro začátečníky, a to jak taneční, tak hudební,“ říká koordinátorka tvůrčích dílen Maria Cristina Roa. Nabídka tvůrčích dílen, které se uskuteční v SVČ Lužánky uprostřed největšího brněnského parku, zahrnuje lekce flamenka, latino dance, tanga či bachaty. Muzikanti si přijdou na své při lekcích hry na cajón, flamenkovou kytaru či ikonické kastaněty. Kurzy povedou oblíbení lektoři z předchozích ročníků jako Alvaro Vargas, Virginia Delgado, Blanca Perdiguer, Dario Piga, Zulay Fonseca nebo David Pérez.

Doprovodný program nabídne gastronomickou přehlídku na Staré radnici doplněnou hudebními a tanečními vystoupeními. Chybět nebude ani projekce španělské a iberoamerické kinematografie v TIC Brno na Radnické ulici, kde pořadatelé promítnou například kultovní film Flamenco Carlose Saury nebo historický snímek Padající hvězda od Luise Miňarra. Zájemci o jihoamerickou kulturu se mohou těšit na přednášku etnologa a spisovatele Mnislava Zeleného-Atapany na téma výchovy dětí u indiánů Amazonie. Festival láká také na výstavu kolumbijského výtvarníka Zamo Tamaye. „Výstavu Zamo Tamaye v Galeryji 9 na Lidické ulici zahájí sám autor action paintingem. Můžeme se těšit na tvorbu vpravdě všestranného umělce, jenž se vyjadřuje nejen v rovině výtvarné, často ovlivněné komiksem, ale je rovněž básníkem a pohotovým hudebním a vizuálním improvizátorem,“ zve Vít.

Festival Ibérica je nejvýznamnější akcí svého druhu v Česku a za dobu své historie představil domácímu publiku elitu flamenka v čele s Gerardo Núñezem, Carmen Cortés, Albou Heredií, Arcángelem, Albou Molinou, Jorgem Pardo, Marií Serrano, Patricií Guerrero a mnoha dalšími.

Zdroj: tisková zpráva

PROGRAM IBÉRICA 2018
  1. 6.

Brno, Aula JAMU 19:30

Cortés & Gallardo – koncert španělského kytarového dua

 

  1. 6.
    Brno, Stará radnice 11:00 – 21:00

Fiesta Gastronómica – iberoamerická kuchyně, hudba a tanec

 

  1. 6.

Brno, Špilberk 20:00

Flamenkový galakoncert Ibérica: Sergio de Lope, Paco León, Gema Moneo a další

 

  1. 6.

Praha, Jazzdock 19:00

Ibérica v Praze – Sergio de Lope cuarteto

 

Doprovodný program:

  1. 6.

Brno, Galeryje 9 (Lidická 9)

Zamo Tamay – vernisáž výstavy kolumbijského výtvarníka 17:00

 

  1. 6. – 1. 7.

Brno, TIC Brno (Radnická 4)

Přehlídka španělských a latinskoamerických filmů 20:00

 

  1. 6.

Brno, Stará radnice 17:00

Vyhlášení vítězů výtvarné soutěže Ibérica Creativa

 

Brno, Stará radnice 19:00

Mnislav Zelený Atapana – Výchova dětí u indiánů Amazonie

 

  1. 6.
    Brno, Špilberk 18:00

Fiesta Gastronómica na Špilberku

 

Brno, SVČ Lužánky 13:00 – 19:00

Mistrovské workshopy

 

  1. 6. – 1. 7.
    Brno, SVČ Lužánky 9:00-21:00

Tvůrčí dílny Ibérica (flamenkový tanec, kytara, perkuse, bachata, tango)

 

  1. 7.

Brno, SVČ Lužánky 17:30

Závěrečná fiesta