Další špička světové improvizační scény v pardubickém Divadle29!

Další špička světové improvizační scény v pardubickém Divadle29!

V pátek 2.února vystoupí v pardubickém Divadle29 světově proslulý francouzský sopránsaxofonista MICHEL DONEDA, a to v duu s norským kontrabasistou Adrianem Myhrem! „Předskokanem“ jim bude český hudební skladatel a zvukový designer JAN BURIAN (ex-Kyklos Galaktikos) s autorským solo projektem „Lemuriánské kalifonie“…

Michel Doneda na svých prvních nahrávkách z počátku 80.let vycházel z Charlieho Parkera, ovšem postupem času se skrze téměř 70 alb, na nichř se podílel, prodral k naprosto osobitému stylu hry. Jeho sopránsaxofon je zdrojem abstraktních obrazů, neobvyklých zvuků a jedinečných barev, jež podněcují imaginativní účast posluchače. Využívá minimalistických, neokázalých, ale efektních pohybů rtů, které občas proloží až živočišným zakousnutím do plátku, takže kromě zpěvně jemných tónů zazní i kvílení. Je vyhledávaným spoluhráčem napříč světovou improvizační scénou, včetně Johna Zorna, ale i free-rockových Sonic Youth, a také mezi divadelníky, tanečníky a básníky.

Adrian Myhr již v Divadle29 hrál, a to před čtyřmi lety s triem Bergljot a v září 2016 v Bansal Bandu (v obou případech s naším Vojtěchem Procházkou). Je novátorem ve hře na kontrabas, rozkročen mezi jazzem, world-music a alternativním popem.

Opět další špička z improvizační extraligy v Pardubicích!

Adrian Fiskum Myhr / Michel Doneda